Udgivet d. 1. maj 2017Lene Skou Sundby støvsuger

Længe vidste Lene ikke, hvorfor hun havde det, som hun havde. Hun var helårssnottet, øjnene kløede, og vejrtrækningen var generet. Det viste sig, at hun havde husstøvmideallergi, og at det forværrede hendes astma. 

Lene Skou Sundby er multiallergiker og tog i flere år binyrebarkhormon og antihistaminer, når det var pollensæson. Alligevel oplevede hun, at hun havde snue, næsen var stoppet, og øjnene kløede. Mere eller mindre hele tiden, og også uden for pollensæsonen.

- Jeg har astma, og på et tidspunkt begyndte den at blive værre, men lægerne kunne ikke finde ud af, hvad der var galt, fortæller Lene Skou Sundby, der er 40 år i dag.

Som teenager fik Lene konstateret nikkelallergi og overfølsomhed over for græs, birk, hø, hest, mm. Hun blev dog aldrig testet for husstøvmideallergi – indtil for et par år siden. Lægerne tror dog, at hun har haft allergien længe.

Da husstøvmideallergien var diagnosticeret, begyndte Lene Skou Sundby sidste år på behandling med vaccinen Acarizax, hvor man indtager 1 tablet i døgnet. Et år inde i vaccinen, som tager 3 år i alt, kan hun mærke en markant forskel.

- Det har hjulpet meget i det daglige. Jeg har ikke længere den der permanente snue, hvor jeg er stoppet i næsen evigt og altid. Før forstærkede husstøvmideallergien mine astmasymptomer og vejrtrækningsproblemer, men det er lindret nu med vaccinen, siger hun.

Vejrtrækningen er blevet bedre. Og øjenirritationen er også væk.

- Mit hverdagsliv er generelt blevet bedre og nemmere. Min krop er mere tolerant, og jeg vågner ikke længere i tide og utide med stoppet næse,” siger Lene Skou Sundby.

Hun er nu 1 år inde i tabletvaccinen og har endnu 2 år tilbage, før effekten helt kan måles.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Vær opmærksom på …

Helårssnue. Det er ikke meningen, at man skal være forkølet og snottet året rundt. Måske har man andre allergier og forveksler derfor helårssnue med andre årsager. 

Husstøvmideallergi kan være underliggende og forværre ens andre allergisymptomer.

Kilde: Stefan Sneftrup, overlæge på Medicinsk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens

Hvornår skal jeg søge læge?

Hvis grundig rengøring af seng og sengetøj ikke hjælper, og næsespray heller ikke har nogen særlig effekt, så søg læge. Man skal vide, hvorfor ens krop reagerer, som den gør, før man kan behandle det.

Kilde: Stefan Sneftrup, overlæge på Medicinsk Afdeling på Hospitalsenheden Horsens