Udgivet d. 23. september 2021

Ekstra forsyninger af sodavandsis er ofte nok for et lille barn med feber, men der er også tilfælde, hvor du skal kontakte lægen.

Alle børn får feber, og det er helt naturligt, at mor og far kan blive bekymret. Feber i sig selv er dog igen grund til bekymring, og temperaturens højde og varighed er heller ikke bekymrende i sig selv.

Her er nogle ting, som du skal holde øje med:

  • Feber er en temperatur over 38° - 38,5°. I de fleste tilfælde er feber et tegn på infektion, men børn, som har været meget aktive, eventuelt grædt meget, kan få feber uden en infektion. 39-40° er almindeligt ved forkølelse og andre almindelige virussygdomme.

  • Det kan være svært at se, hvorfor et helt lille barn har det dårligt. Derfor er det vigtigt at understrege, at feberramte børn under 6 måneder bør ses af en læge. Det er først efter seks måneders alderen, at forældre kan begynde at kommunikere tilstrækkeligt godt med deres barn til at vurdere sygdommen.

  • Børns appetit påvirkes, når de er syge, og de kan godt undvære mad et stykke tid. Men væske er nødvendigt, og et barn, der slet ikke drikker, er alvorligt syg. Derfor: Rigeligt med drikkevarer til feberramte børn. De mindste skal have to våde bleer i døgnet.

  • Feber giver sløvhed, og det er naturligt at sove meget. Men når barnet er vågent, skal du stadig kunne være i kontakt med det.

  • Et barn med forhøjet temperatur trækker vejret hurtigere, men hvis vejrtrækningen besværes meget, skal lægen selvfølgelig kontaktes. Det kan ses ved at barnet bruger mavemusklerne til vejrtrækningen. Det hedder indtrækninger.

  • Kontakt altid lægen, hvis feberen opstår samtidig med nakkestivhed, kraftig hovedpine, mavesmerter, diarré eller hududslæt. Børn med høj feber (over 40°) og påvirket bevidsthedsniveau, nakkestivhed og blødninger i huden skal indlægges akut.

Feber! Hva' så

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Læs også:

Overlæge: Mange bliver smittet, men få bliver alvorligt syge

Sådan beskytter du dit barn mod RS-virus

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.