Udgivet d. 23. september 2021Foto: Tonny Foghmar/Aarhus Universitetshospital

Smitte med den såkaldte RS-virus buldrer afsted lige nu. Alle kan blive ramt af smitten, men det er især de helt små poder under 6 måneder, der kan blive så syge, at det kræver indlæggelse og behandling.

Det fortæller Mette Holm, som er overlæge på Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital og klinisk lektor på Aarhus Universitet.

RS-virus er en luftvejsinfektion, som oftest forløber som en helt almindelig forkølelse. Når danske børn fejrer deres 2-års fødselsdag vil næsten alle have været smittet med RS-virus en enkelt gang, og halvdelen af børnene vil have oplevet smitten 2 gange. De fleste helt uden alvorlig sygdom.

- Oftest behøver børnene ikke behandling eller indlæggelse og får det bedre efter 3-5 dage. Der er dog nogle få, som bliver så syge, at de får svært ved at trække vejret og tage næring til sig. Oplever man, at ens barn bliver så syg, så er det vigtigt, at man kontakter egen læge eller lægevagten, forklarer Mette Holm.

Ingen virksom medicin

Der findes ingen medicin, som er virksom mod RS-virus. Et barn med forkølelse har tæthed i næsen på grund af snot. Det gør det svære at spise, da spædbørn hovedsagligt trækker vejret gennem næsen. De symptomer kan afhjælpes med saltvandsdråber, som man drypper barnets næse med. De kan købes på apoteket.

Hvis ens barn bliver så syg, at det kræver indlæggelse på hospitalet, så kan sundhedspersonalet sørge for, at barnet får nok ilt og næring, indtil det er rask nok til at komme hjem igen. Det tager typisk 2-4 dage.

Immuniteten efter RS-virusinfektion er kortvarig, og barnet kan derfor få adskillige infektioner gennem barndommen. Dog er det sjældent med 2 infektioner inden for samme sæson.

Smitten rammer tidligt i år

Oftest ser vi smitte med RS-virus om vinteren – men sådan er det ikke i år. Lige nu er der ekstraordinært mange tilfælde, selvom vi knap nok har taget hul på efteråret.

Eksperterne har ikke noget endegyldigt svar på, hvorfor smitten rammer så tidligt og med så stor kraft i år, men det kan være en konsekvens af corona-pandemien:

- Den oplagte forklaring er, at vi over de sidste halvandet år har sendte de fleste luftvejsinfektioner til tælling med god håndhygiejne, afstand og de andre restriktioner. Det betyder, at mange i mellemtiden har mistet deres immunitet mod infektionen. Desuden er der født mange børn siden pandemiens start, som ikke tidligere har været udsat for smitte og derfor er mere modtagelige. Men vi ved det dybest set ikke, forklarer Mette Holm.

Hvad er RS-virus?

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Video: Tonny Foghmar/Aarhus Universitetshospital

Læs også:

Sådan beskytter du dit barn mod RS-virus

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.