Udgivet d. 29. november 2018Bo Nees Iversen2.jpgChancen for at overleve et hjertestop øges markant, når hjælpen kommer straks.

Hurtig hjælp er altafgørende, hvis et menneske skal overleve et hjertestop. Og det behøver ikke at være professionelle, som tager affære i første omgang.

Mange af os er i stand til at hjælpe straks og kan derfor være med til at redde liv, hvis vi er i nærheden af et menneske med hjertestop.

- Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der 3% chance for at overleve. Det stiger til 12%, hvis fx en hjerteløber yder livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer. Hvis der også indenfor få minutter gives stød med hjertestarter, kan mere end hver 2. overleve, fortæller Bo Nees Iversen.

Bo Nees Iversen er ledende overlæge i Præhospitalet i Region Midtjylland, som koordinerer og yder den sundhedsfaglige indsats for akut tilskadekomne, indtil de modtages på hospitalet.

Hjertestartere redder liv

I Danmark er der årligt 4.000 mennesker, som får hjertestop uden for hospital og har brug for genoplivning. 1.200 af dem befinder sig i Region Midtjylland.

Når hjertet står stille, bliver der ikke tilført ilt til cellerne i kroppens organer. Især hjernen har brug for ilt – hjernecellerne begynder at tage skade efter få minutter uden frisk ilttilførsel, forklarer Bo Nees Iversen.

Ved hjertestop er der brug for en hjertestarter, som kan analysere hjertets rytme og eventuelt give hjertet elektriske stød, som får det til at slå rigtigt igen.

Den hurtige hjælp kan derfor bestå i at få fat i den nærmeste hjertestarter og tage den i brug, inden ambulance, lægebil eller lægehelikopter når frem.

- Helt op til 70% kan overleve et hjertestop i de tilfælde, hvor der - før vi kommer – både er givet hjertelungeredning og koblet en hjertestarter på patienten og givet stød, fortæller Bo Nees Iversen.

På den måde får patienten den afgørende hjælp hurtigere, end den professionelle hjælp kan nå at komme frem.

- Med sådan en indsats kan man vitterligt gøre en forskel for et andet menneskes liv, fastslår Bo Nees Iversen.

Du kan ikke forværre situationen

Som hjælper du skal ikke frygte at komme til at gøre noget forkert:

- En patient med hjertestop er død, så der er alt at vinde. Du kan ikke forværre situationen. Typisk vil du være i telefonisk kontakt med fagfolk på alarmcentralen eller i udrykningskøretøjet, som kan guide dig, hvis du er i tvivl om noget. De kan også fortælle dig, hvornår den professionelle hjælp er fremme, siger overlægen.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.