Udgivet d. 29. november 2018hjertestopGuide: Sådan hjælper du, hvis du oplever et hjertestop

Hvert sekund tæller, hvis man skal overleve et hjertestop. Derfor er det vigtigt at reagere, hvis en person i nærheden af dig får hjertestop.

Ledende overlæge Bo Nees Iversen fra Præhospitalet i Region Midtjylland fortæller, hvad du kan gøre – uanset om du har lært førstehjælp eller ej:

En person med hjertestop er typisk bevidstløs og har ikke normal vejrtrækning. Du kan tjekke, om den tilskadekomne er ved bevidsthed ved at tage fat i personens skuldre og ruske forsigtigt. Råb samtidig til personen.

Reagerer vedkommende ikke, er han eller hun bevidstløs. Brug ikke tid på at tjekke personens puls – det er kun fagfolk, som kan få et brugbart resultat ud af det.

Hjertelungeredning

Hvis en person får hjertestop, skal du:

  1. Ringe 112 eller bruge 112-appen på din telefon. Via den kan politiets vagtcentral se nøjagtigt, hvor du befinder dig.

  2. Begynde hjertelungeredningen. Læg telefonen fra dig, men hav den på højttaler, så du kan tale videre med vagtcentralen og evt. blive stillet om til en akutlæge.

Hjertelungeredning består af en serie tryk på patientens brystkasse og indblæsninger af luft via munden eller næsen. Hvis du ikke har mod på at give kunstigt åndedræt, så hold dig til trykkene – de er vigtigst.

  • Læg personen fladt ned på ryggen på et hårdt underlag.

  • Tryk midt på brystbenet med begge dine hænder. Du skal trykke 100 gange i minuttet og brystbenet skal hver gang trykkes 5-6 centimeter ned. For mange mennesker betyder det, at der skal lægges rigtig mange kræfter i.

  • Lav 30 tryk, 2 pust, 30 tryk, 2 pust osv.

Hjertestarter

Hvis I er flere til stede, kan én person fortsætte med hjertelungeredningen, mens en anden henter den nærmeste hjertestarter.

Hvis du ikke ved, hvor den befinder sig, så ved vagtcentralen det. Du kan også se, hvor der er hjertestartere i nærområdet på apps som Hjertestart og Trygfonden Hjerteløber.

Måske tænker du, at du ikke kan betjene en hjertestarter, men det kan du.

Hjertestartere er konstrueret, så et barn kan finde ud af at bruge dem. Apparatet har en indbygget stemme, som guider dig, og det kan kun give stød, hvis der er behov for det.

Et hjertestop starter typisk med en flimrende hjerterytme, og her kan et eller flere stød fra hjertestarteren få hjertet til at slå rigtigt igen.

Få hjælp i en fart: 3 nyttige apps

112-appen

Med 112-appen kan du starte et opkald til alarmcentralen og samtidig sende mobilens GPS-koordinater afsted. På den måde kan du få hjælp hurtigere.

Hjertestart

Med appen Hjertestart på din smartphone kan du se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret. I en akut situation skal du dog ikke begynde at lede efter hjertestartere på mobilen, men i stedet ringe 112.

Hjerteløber

Hvis du er tilmeldt som hjerteløber, giver appen besked, når 112 registrerer et hjertestop i nærheden af dig. Hvis du accepterer en mission, bliver du bedt om at begive dig hen til personen med hjertestop og yde hjertelungeredning eller hente en hjertestarter på vejen. Appen fortæller præcis, hvad du skal gøre, og du kan teste alarmfunktionen i forvejen, så du er forberedt på, hvordan det foregår.

 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.