Du skal selvfølgelig stadig kontakte din læge, hvis du føler dig syg. Men konsultationen hos din læge kan foregå på telefon, video eller blive flyttet til et andet tidspunkt for at mindske risikoen for smitte.

Corona-epidemien har vendt op og ned på vores hverdag og sædvanlige rutiner. De praktiserende læger oplever for tiden færre henvendelser, men hjerteproblemer og kræftsymptomer bliver ikke færre, bare fordi der er corona-epidemi.

Derfor er det vigtigt, at man forsat kontakter egen læge, hvis man oplever sygdomssymptomer.

Har du brug for lægens hjælp, så er det dog vigtigt, at du ikke møder op uden aftale, fortæller Svend Kier, som er praktiserende læge og lægelig koordinator for Region Midtjyllands kvalitetsorganisation, MidtKraft:

– Under epidemien skal kontakten med din læge foregå i telefonen eller på mail, medmindre andet er aftalt. Det er vigtigt, at du ikke møder op hos lægen uden en nærmere aftale. På den måde er der mindre risiko for, at du bliver smittet eller udsætter andre for smitte.

Hvis din læge vurderer, at det er nødvendigt med en undersøgelse eller kontrol af din sygdom, kan du blive tilbudt en konsultationstid i klinikken.

Måske vil du blive bedt om at komme på et andet tidspunkt, end du er vant til. Det sker alt sammen for at mindske risikoen for smitte blandt de patienter, der møder op til konsultation.

Bliv hjemme under dynen med lette symptomer

– Det er vigtigt, at patienter med hoste, vejrtrækningsbesvær, feber eller influenzasymptomer ikke møder op hos lægen, understreger Svend Kier.

Har du kun lette symptomer, behøver du ikke at kontakte lægen. Men du skal blive hjemme, indtil du har været rask i 48 timer.

Oplever du en forværring af sygdommen med vedvarende åndenød, feber og/eller påvirket almentilstand, kan din læge eller lægevagten sende dig til en vurdering på et af regionens covid-afsnit.

Her kommer sundhedspersonale ud og kigger nærmere på de henviste patienter for at vurdere, om der er behov for nærmere undersøgelse eller ej.

– Det er ikke alle patienter, som kan blive testet for corona. Aktuelt er der heller ingen test, som kan vise, om du har haft corona, fortæller lægen.

Hvis du er rask og har generelle spørgsmål eller bekymringer om corona-smitte, så skal du tjekke myndighedernes fælles hjemmeside www.coronasmitte.dk

Konsultation på video

Under corona-epidemien kan du opleve, at konsultationer med din læge i en periode foregår som samtaler over telefon eller video. Videokonsultationer kan foregå via appen ’Min læge’.

Det er vigtigt at kontakte din egen læge ved akutte sygdomssymptomer så korrekt behandling ikke udskydes unødigt – men ring først.

Omvendt gælder at bl.a. rejsevaccinationer, allergiudredninger, operationer for godartede småting, rygbehandlinger, motorattester og skift af spiral eller p-stav udsættes til der er tid til det.

Nye digitale muligheder for kontakt med egen læge, lægevagten og hospitalet

 

Flere muligheder for digital kontakt med sundhedsvæsenet ser dagens lys. Her er en oversigt over nogle af de seneste skud på stammen.

 • Videokonsultation med egen læge
  Det er muligt at få en videotid hos de fleste praktiserende læger, hvor du kan snakke med og se din læge hjemme fra stuen. Du kan hente app'en ”Min Læge” – så er du klar til videokonsultation. Hvis du allerede har appen ”Min Læge”, skal du opdatere den for at kunne få adgang til videokonsultation. Det er din læge, der vurderer, om du skal ses i klinikken eller om I kan bruge videokonsultation.

 • Video hos lægevagten
  Taler du med lægevagten via smartphone, så får lægen i nær fremtid mulighed for at sende dig en sms med et link. Følger du linket, så kommer du til et sikkert og lukket videorum, hvor lægen fx har mulighed for at se den skade, du ringer om.

 • For døve og hørehæmmede: Chat med lægevagten
  Døve og hørehæmmede kan kontakte lægevagten i Region Midtjylland via chatfunktion for døve og hørehæmmede. Chat funktionen er tilgængelig i lægevagtens åbningstid:

  Hverdage (mandag til fredag): 16.00-08.00
  Grundlovsdag, juleaftensdag, nytårsaftensdag, lørdage og søn- og helligdage: 00.00-24.00

  Siden kan tilgås via desktop, tablet og smartphone. OBS: I øjeblikket virker funktionen desværre ikke på Internet Explorer. Der arbejdes på at finde en løsning på problemet.

  Du finder lægevagts-chatten her. 

 • Videokonsultation med hospitalet
  Regionens hospitaler begynder nu at benytte videokonsultationer som alternativ til fysisk fremmøde på hospitalet. Vurderer personalet, at det er hensigtsmæssigt med en videokonsultation, så modtager du et link i den indkaldelse, du får via din digitale post. Linket kan tilgås via smartphone, tablet og stationær computer. Du skal være opmærksom på, at løsningen ikke virker Internet Explorer.

  Du kan læse mere om det her.

 • Digital selvvurdering af Covid19
  Mange borgere ringer til egen læge eller lægevagten med spørgsmål om corona-virus. For at gøre det nemmere at afklare, hvordan man skal reagere på symptomer er regionerne gået sammen om en digital selvvurdering – en såkaldt chatbot – som ligger på bl.a. hospitalernes og regionens hjemmeside.

  Chatbotten viser sig som en blå figur, der dukker op i højre side af skærmen.

  Med hjælp fra chatbotten bliver du på få minutter klogere på, hvordan man skal reagere ved symptomer på corona-virus.

  Find den her.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Læs også:

10 gode råd: Hold psyken sund under corona-krisen

10 tip: Sådan klarer du corona-krisen derhjemme

Mennesker reagerer meget forskelligt på kriser og belastninger. Nogle rammes af en voldsom reaktion med det samme, hos andre er reaktionen mindre, og hos nogle kommer den først efter et stykke tid.

Psykolog: Sådan skruer du ned for bekymringerne

Fysioterapeut: Vi skal bevæge os, selvom vi skal holde os hjemme

Fysioterapeut: Vi skal bevæge os, selvom vi skal holde os hjemme

Kroppen er skabt til at blive brugt. Selv få ugers inaktivitet har betydning for vores muskler og led.

Gode øvelser hjemme på stuegulvet