Udgivet d. 4. februar 2021kost_motion_1200x628.jpg

Kost eller træning? Professor Bjørn Richelsen fortæller, hvor du skal lægge dit fokus, hvis du vil tabe 15–20 kg eller mere af hensyn til helbredet. Han forklarer også, hvorfor kroppen nødigt giver slip på de overflødige kg.   

Kalorieindtaget skal ned. Spis mindre portioner eller skru ned for energiindholdet i mad og drikke.  

– Der er ingen vej uden om en kostændring, hvis du er overvægtig og vil tabe dig for at gøre en indsats for dit helbred, understreger Bjørn Richelsen. Han er professor og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet.

– Fysisk aktivitet er sundt i sig selv og godt for alle, men det giver sjældent store vægttab ved svært overvægtige personer. Du kan sædvanligvis ikke løbe dig til et vægttab på 15–20 kg eller mere, siger han.  

Forebyggelse er det bedste

For nogle kan meget energireducerede diæter som pulver- eller proteinkure være en hjælp til at komme i gang med et større vægttab. Men det kan være svært at bibeholde, medgiver professoren. 

– Det bedste, du kan gøre, er at undgå at blive overvægtig, for det er som anført svært at opnå et varigt vægttab på 15–20 kg. Det er ulige nemmere at bibeholde sin vægt og regulere et kg eller to med øget fysisk aktivitet og lidt ændringer af kosten, fastslår Bjørn Richelsen. 

Både for den enkelte person og for samfundet er det en fordel at gøre en indsats for at forebygge og forhindre overvægt, pointerer han.

Så gå på badevægten 1-2 gange ugentlig, så hvis vægten viser tendens til stigning, skal man gribe ind her, inden vægten er steget alt for meget.

Mange forhold spiller ind på din vægt

Det er ikke viljestyrken, den er gal med, når kroppens vægt virker umulig at tæmme:

– Det er en udbredt misforståelse, at kroppens vægt handler alene om vilje og viljestyrke. Din vægt er først og fremmest styret af miljø, genetik og biologi. Den vægt, man ender med at have, er således meget mindre bestemt af ens vilje end af det miljø, man lever i, og ens genetiske set-up, siger Bjørn Richelsen.

I kampen mod overvægt er der mange, som forestiller sig, at de skal tabe et bestemt antal kg. Når det så mislykkes, er det fordi, de ikke tager sig nok sammen.

– Men kroppen er underlagt en betydelig biologisk styring, der har udviklet sig gennem menneskets udviklingshistorie. Den opfatter vægttab som en trussel mod din overlevelse som under f.eks. en hungersnød. Derfor ryger appetitten op og stofskiftet ned med henblik på at få kroppen til at tage det tabte på igen, og kroppen tager på igen, selvom din vilje og bevidsthed ønsker det modsatte, forklarer professoren.

–Det, som var en hensigtsmæssig kropslig reaktion for vores forfædre, er blevet et problem i vore dages velfærdssamfund, siger han.

Lovende medicin på vej

Ved ekstrem overvægt med helbredskomplikationer kan en operation, der gør mavesækken mindre og nedsætter appetitten, komme på tale.

– Resultaterne er gode og giver vægttab på 30–50 kg, men der er også bivirkninger, fortæller Bjørn Richelsen.

Forskellige lægemidler er gennem tiden blevet brugt som supplerende hjælp til vægttab, men de er forsvundet igen fra markedet på grund af bivirkninger.

Bjørn Richelsen ser mere optimistisk på en nye type medicin, som er på vej. Den nedsætter appetitten, så det er lettere at overholde de kostråd, der er vejen vægttabet.  
– Så der er håb for, at behandlingen af helbredstruende overvægt ser lysere ud i fremtiden, mener han.

Der er dog ikke tale om et quickfix i pilleform – kost og motion vil altid spille en væsentlig rolle, hvis vægten skal ned, men medicinen kan hjælpe de overvægtige til at holde de gode råd om kost og motion.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Læs også: