Udgivet d. 30. juni 2017

Pige med køresyge på bagsæde af bilBilen er pakket, og familiens bilferie kan begynde. Men efter tre kvarter bliver 5-årige Elise foruroligende stille, og efter en time har hun kastet op over storebrors iPad. 

Sådan kan du undgå køresyge i bilferien

Køresyge er en almindelig og ufarlig tilstand, som stopper næsten øjeblikkeligt, når bilen er i ro. Men det sidste er unægtelig svært at efterleve, når køreturen går fra Ikast til Italien. Ubehaget, svimmelheden og kvalmen er ikke til at spøge med, og når først køresygen har fat i en person, er den svær at behandle. 

Til gengæld er der flere nemme forholdsregler for hele familien:

  • Spis ikke store, tunge måltider inden turen. Det øger risikoen for – og styrken af – eventuel kvalme.
  • Frisk luft i bilen er alfa omega. Stærke lugte fra madvarer mv. bør formenes adgang.
  • Afledning er godt, især for børn, men det kan øge risikoen for køresyge at læse eller se på iPad’en. Lydbøger er derfor en god idé til lidt større børn. Det hjælper for nogen at fiksere blikket på vejen eller horisonten, mens der køres, men andre har det bedst med helt at undgå synsindtryk. Af samme grund kan det være en god idé at køre om natten, når alle, undtagen chaufføren, kan sove. 

Denne medicin kan tage køresygen i opløbet

Antihistaminer er det mest benyttede medikament i kampen mod køresyge. De virker ved at holde balancecenteret i skak og har også en kvalmedæmpende effekt.

Antihistaminer har en sløvende effekt og er derfor gode at tage, hvis man skal tage en lur i bilen. Igen gælder dette af naturlige årsager ikke chaufføren, der heldigvis sjældent bliver dårlig af at køre. Præparaterne skal tages 1-2 timer før afrejse.

I Danmark kan f.eks. cyclizin fås i håndkøb og bruges til børn ned til seks år. Promethazin anvendes til børn mellem to og fem år. 

Skopolamin er et såkaldt antikolinergikum, som tilføres kroppen via et plaster bag øret. Virkningen skulle vare op til tre døgn og har samme effekt på balancecenteret og kvalme som antihistaminer. Præparatet må ikke benyttes til børn under 10 år.

Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor bliver vi køresyge?

I virkeligheden er det hjernens forsvarsmekanisme, der slår til, når vores kroppe bevæger sig hurtigt fremad i en bil – uden at vi rokker os ud af stedet.

Balanceorganet, som sidder i hjernen, registrerer forandringer i kroppens stilling i forhold til omgivelserne og forsøger at korrigere. De visuelle indtryk, der farer forbi transportmidlet, kan gøre følelsen af svimmelhed værre.

Desuden bliver mange, især børn, bange for kvalmen, når de først har oplevet ubehaget én gang. Selve angsten for køresygen bliver dermed et større problem end fænomenet i sig selv.