Udgivet d. 30. juni 2017Overlæge Carsten Schade LarsenTurist-diarré! Alene ordet vækker ubehagelige og i nogle tilfælde ydmygende, minder for mange af os. Men du kan selv gøre meget for at redde din ferie(mave). Få her de overraskende enkle råd fra specialist og overlæge Carsten Schade Larsen.

Hoteltoilettet, bustoilettet, restauranttoilettet, strandtoilettet, flytoilettet. Vi har alle været der – og mange af os med en noget højere frekvens, end vi ønskede. Vi er nødt til at tage vores maver med på ferie sydpå, og de bliver ind i mellem voldsomt forskrækkede over de lokale mikroorganismer.

Men der er ingen grund til at fremmane et skrækscenarie på forhånd; du kan selv nedkæmpe mave-tarm-infektioner, før de indtræffer. 

De to vigtigste ting i tasken

Carsten Schade Larsen er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og sidder bl.a. i bestyrelsen for Dansk Selskab for Rejsemedicin. Hans tilgang til ’turistmaver’ er slående enkel:

  • Vand på flaske
  • Håndsprit

Specialistens mangeårige erfaring er kogt ned til de 2 elementære ting. For langt de fleste ferielande i Sydeuropa gælder det, at du ikke kan drikke vand af vandhanen eller drikke de opløste isterninger lavet af hanevand. Og en lille flaske med desinficerende håndsprit i tasken gør underværker, især når du sætter sig til rette på den lokale taverna. 

De fleste rejse-sygdomme skyldes uforsigtighed

Carsten Schade Larsen fortæller, at der er forsket meget i, hvorvidt det afhjælper turist-infektioner kun at spise kogt og stegt mad samt at skrælle alle grøntsager og frugter. Men der er ikke en målbar forskel i antallet af frustrerede maver.

- Håndhygiejne er tilsyneladende det vigtigste, når man er på farten. Man kan altid komme ud for udbrud af infektionssygdomme på hotellet eller restauranten, men ens egen adfærd udgør en større fare rent statistisk, siger eksperten.

Carsten Schade Larsen understreger, at de fleste sygdomme på charterferier opstår, fordi folk smider paraderne og opfører sig decideret ufornuftigt, f.eks. kyler for meget retsina ned i 40 graders varme.

Overlægen vurderer, at der er 10% risiko for at få en mave-tarm-infektion i Grækenland, mens en rejse til f.eks. subtropiske og tropiske lande, hvor der er flere – for os – uvante mikroorganismer i omløb, når op på 50 procent. Uanset hvad, kommer du langt med diarré-stoppende medicin i toilettasken. 

Når feriemaven bliver ved med at være syg

Hvad stiller man op, hvis diarré’en ikke går over af sig selv?

- Hvis man bliver syg med feber og blod i afføringen, kan der være tale om en bakterie, som skal behandles med antibiotikum hos lægen. Jeg mener ikke, at der generelt er brug for at tage antibiotikum hjemmefra, for faktisk er det et stort problem på verdensplan, at rejsende ved hjemkomsten ofte har multiresistente bakterier i tarmen, og behandling med antibiotika øger risikoen, siger Carsten Schade Larsen. 

Se i øvrigt Statens Serum Instituts hjemmeside (www.ssi.dk), hvor du kan få gode råd om rejse-infektioner. Du kan også søge på destinationen og læse, om der er brug for vaccinationer. Det anbefales bl.a. at få en vaccination mod smitsom leverbetændelse  før en rejse til Tyrkiet.

 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

En rejseforsikring anbefales

Det blå sygesikringskort er en glimrende foranstaltning, som dækker, når du rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Men du bør ikke bruge kortet som en sovepude og fuldt ud dækkende forsikring. Det giver dig ret til den samme hjælp som borgerne i det land, du besøger, men hvis du holder ferie i et lille lokalsamfund, kan servicen være dårligere. I øvrigt er du ikke sikret hjemtransport i tilfælde af akut sygdom.

Derfor lyder anbefalingen, at du skal tegne en rejseforsikring gennem din egen forsikring eller rejseselskabet, især hvis du lider af en kronisk sygdom.

Læs mere på borger.dk