Udgivet d. 5. december 2019

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Lev knoglevenligt og vær opmærksom på de risikofaktorer, som kan forårsage knogleskørhed. Så kan du forebygge lidelsen og opdage det hurtigere, hvis du alligevel bliver ramt.

Her er 8 knoglekloge råd fra speciallæge Marie Juul Ørnstrup fra Hospitalsenheden Vest i Herning:

 1. Varieret kost. Sørg for at få en sund og alsidig kost. Spis varieret i stedet for at følge ensporede diæter.

 2. Få tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin. Gerne via kosten i form af mælkeprodukter og ost, som er gode kalkkilder, og fede fisk og solstråler, som giver D–vitaminer.

  Får du ikke nok kalk og D–vitamin fra kosten og solen, kan du tage det som kosttilskud. På Osteoporoseforeningens hjemmeside kan du se anbefalingerne for forskellige befolkningsgrupper.

 3. Dyrk vægtbærende motion. Motion er generelt godt, men bevægelse, hvor du bærer kroppens vægt, styrker knoglerne bedst. Gang, løb, boldspil, ketsjersport og styrketræning er eksempler på vægtbærende motion. Svømning og cykling har ikke den samme effekt.

  Motion styrker ikke kun knoglerne, men også muskler og led. En stærk krop har mindre risiko for fald og knoglebrud end en utrænet krop.

 4. Hold igen med alkohol. Overhold den gængse grænse, som anbefaler maksimalt 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

 5. Undgå tobak. Rygere får ofte knogleskørhed end ikke-rygere. Det skyldes formentlig blandt andet, at rygere generelt har et lavere hormonniveau i kroppen og kommer tidligere i overgangsalderen.

 6. Drik ikke kaffe i store mængder – det vil sige over otte kopper om dagen. Kaffe er vanddrivende, og derfor mister du kalk fra organismen via urinen, hvis du drikker meget kaffe.

 7. Forebyg fald, der kan føre til knoglebrud. Sørg for ordentligt lys og briller, der passer til dit syn. Væk med løse tæpper med snublefare. Fjern is og sne fra vinterens glatte trapper og fortove.

 8. Tal med lægen. Hvis du er mand og over 50 år eller kvinde efter overgangsalderen og ikke lever som anbefalet i de 7 råd ovenfor, så tal med din læge og bed om en knogleskanning. Så kan du måske fange sygdommen i opløbet.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.