Udgivet d. 5. december 2019

Lad være med at droppe behandlingen på egen hånd, selvom du ikke mærker noget til lidelsen, råder speciallægen.

Spis varieret. Få tilstrækkeligt med kalk og D–vitamin. Dyrk motion. Hold igen med alkohol og kaffe i store mængder, og hold dig helt fra tobak. Forebyg fald.

– Uanset om du har fået konstateret knogleskørhed eller vil forebygge lidelsen, gør du klogt i at leve knoglevenligt ved at følge disse råd, fastslår speciallæge i endokrinologi Marie Juul Ørnstrup.

Hvis dine knogler allerede er svækkede, er der derudover nogle ekstra hensyn at tage, tilføjer hun:

Undgå tunge løft. Det gælder især, hvis du har sammenfald i rygsøjlen. Så bør du højst bære fem kg for at forebygge nye sammenfald.

Hvis du har fået konstateret knogleskørhed uden sammenfald, men døjer med ondt i ryggen og er blevet lavere og har ændret kropsholdning, så få tjekket, om du har et sammenfald og derfor bør følge en ny anbefaling for, hvor meget vægt, du må bære. Der kan i nogle tilfælde også være behov for at ændre den medicinske behandling til en anden type.

Få vejledning til motion

Sørg for at have en ligelig vægtfordeling, når du løfter noget. Du kan f.eks. bære en pose i hver hånd, når du køber ind.

Dyrk gerne vægtbærende motion under vejledning. Drøft din træning med lægen eller få råd af en osteoporosekyndig fysioterapeut. Hvis du får en henvisning til fysioterapi, skal du sikre dig, at behandleren er specialist i knogleskørhed.

Hvis du har brug for hjælpemidler i det daglige, kan en ergoterapeut hjælpe med at finde de rigtige løsninger. Nogle har glæde af en rollator, som bl.a. hjælper dem med at holde balancen og fragte indkøb hjem.

Drop ikke medicinen

Medicin mod knogleskørhed kan bevare – og for nogle typer medicin opbygge –knoglevæv og reducere risikoen for nye knoglebrud. Men den virker kun, hvis du tager den, pointerer Marie Juul Ørnstrup.

Nogle glemmer at tage medicinen, fordi de ikke mærker noget til lidelsen i det daglige. Andre dropper tabletterne, fordi prisen stiger voldsomt, hvilket skete for nylig.

– Det er vigtigt, at du tager medicinen efter planen, så lad være med at afgøre den slags selv. Tal med lægen, hvis du er i tvivl om din behandling eller oplever bivirkninger, understreger speciallægen.

 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.