Udgivet d. 28. februar 2017

Jo tidligere kræft – og forstadier til kræft – opdages, jo større er muligheden for at blive helbredt. I Danmark tilbyder vi screening for bryst-, livmoderhals- og tarmkræft.

... men i hvilken alder er det lige, man bliver inviteret til kræftscreeningsprogrammerne? Her får du det hurtige overblik.  

 

Gå til stor illustration af kræftscreeningsprogrammerne

Fakta om screening for brystkræft

Kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år inviteret til mammografiundersøgelse på en screeningsenhed

Mammografiundersøgelsen nedsætter ikke risikoen for brystkræft, men kan afsløre kræft i en tidlig fase – det vil sige på et tidspunkt, hvor kvinden ikke har symptomer, og hvor risikoen for, at sygdommen har spredt sig, er mindre. Derved øges muligheden for helbredelse.                                                          

Læs mere om brystkræftscreening her

Fakta om screening for tarmkræft

I starten af 2014 blev der indført screening for tarmkræft i Danmark. 

I den fire-årige implementeringsperiode (2014-2017) fik alle mænd og kvinder i alderen 50-74 år mulighed for at få foretaget en screeningsundersøgelse – dvs. undersøgelse for blod i afføringen. Fra 2018 bliver tilbuddet givet til borgerne i målgruppen hvert 2. år.

Borgere får sendt et brev med prøvesæt og information om undersøgelsen, og herefter skal man selv tage prøven og sende den til laboratoriet. 

Formålet med tarmkræftscreening er at konstatere tarmkræft i et tidligt stadie, så der kan iværksættes tidlig behandling. Tidlig behandling kan betyde mere skånsom behandling og bedre overlevelse. Formålet er også at konstatere og fjerne polypper i tarmen, som i nogle tilfælde vil udvikle sig til tarmkræft.

Læs mere om tarmkræftscreening her

Fakta om screening for livmoderhalskræft

Kvinder i alderen 23-64 år bliver inviteret til screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft.

Undersøgelsen bliver tilbud kvinder hvert 3. år i alderen 23-49 år og hvert 5. år i alderen 50-64 år. 

Screeningsundersøgelsen kan afsløre forstadier til livmoderhalskræft (celleforandringer). Forstadier til livmoderhalskræft giver ikke nogen symptomer og bliver derfor kun opdaget ved at få foretaget en celleprøve fra livmoderhalsen ved en gynækologisk undersøgelse. Svære celleforandringer/forstadier kan behandles, så man ikke udvikler kræft.

Læs mere om livmoderhalskræftscreening her 

Kilde: Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers