Udgivet d. 31. januar 2019Ondt i nakken colourbox fb.jpgOndt i nakken? Som regel kan du selv få det til at gå over, men der er tilfælde, hvor du bør kontakte lægen.

Av min nakke! Måske bliver du bekymret og frygter, at der er noget alvorligt galt, når nakken værker.

Men i langt de fleste tilfælde er der ikke fare på færde. Som regel vil smerterne fortage sig i løbet af et par ugers tid.

- Du kan selv hjælpe det på vej, hvis du laver nogle enkle nakkeøvelser og sørger for at være almindelig fysisk aktiv. Brug din nakke – selvom det gør ondt, siger David Høyrup Christiansen, som er fysioterapeut, lektor og seniorforsker på Hospitalsenheden Vest i Herning.

Nogle gange kan det være nødvendigt at tage smertestillende håndkøbsmedicin i en kort periode.

– Medicinen bryder den værste smerte, så du kan bevæge dig mere frit og undgå at spænde andre steder i kroppen, fremhæver David Høyrup Christiansen.

Symptomer, som du bør tale med lægen om

Men der er en række symptomer, som du altid bør tale med din læge om for at få afklaret årsagen til dine nakkesmerter, understreger han.

Det gælder for eksempel:

  • Hvis du er faldet eller har slået nakken, og smerterne ikke fortager sig.
  • Hvis nakkesmerterne stråler ud i underarmen og/eller fingrene.
  • Hvis du har tiltagende og natlige smerter i nakken eller generelt føler dig utilpas.

Ufarlige lyde fra nakken

Ondt i nakken kan også give hovedpine, når musklerne i nakken spænder. Har du stærke smerter, så snak med lægen, råder David Høyrup Christiansen.

Og har du døjet med nakkeproblemer i tre-fire uger, kan det være en god ide at tage en snak med lægen, som kan vurdere, om du for eksempel har brug for ekstra hjælp fra en fysioterapeut.

Derimod er der ingen grund til at gå til lægen, hvis du synes, at det knirker og knager, når du bevæger nakken:

– Så længe den knager, så holder det. Nakken er generelt en stærk struktur med kraftige ledbånd, fastslår David Høyrup Christiansen.

Varme og kulde kan virke lindrende, når man har ondt i nakken.

– Det har ikke den store effekt på hvor hurtigt du kommer af med smerterne, men det kan lindre og måske få dig til at slappe mere af. For nogle mennesker kan en varmepude eller en ispose være et fint alternativ til at tage smertestillende medicin mod ondt i nakken, slutter David Høyrup Christiansen.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.