Udgivet d. 16. november 2020livkræft.jpg

’Livet med og efter kræft’ er et elektronisk opslagsværk, som hjælper kræftpatienter og deres pårørende med at tackle udfordringerne under og efter sygdommen.

Hvorfor er jeg hele tiden så træt? Hvordan fortæller vi børnene om sygdommen? Kan jeg skrue ned for mine mange bekymringer?

En kræftdiagnose udløser mange små og store spørgsmål hos patienter og pårørende. De kan opstå under og efter sygdommen, på alle tider af døgnet, og når en ændret hverdag skal tackles.

Kræftpatienter og deres pårørende kan få masser af råd og vejledning på hospitalet og i det kommunale rehabiliteringsforløb efter behandlingen.

– Mange har også behov for at få viden og nyttige redskaber til at mestre livet under og efter sygdommen i deres eget tempo, lige når udfordringerne dukker op. Der er hjemmesiden er et godt supplement, som altid er tilgængeligt, fastslår Christel Højberg, der er rehabiliteringskoordinator på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Hun har sammen med en lang række fagfolk været med til at udvikle Region Midtjyllands hjemmeside ’Livet med og efter kræft’ til netop dette formål.

Kræftpatienter har også bidraget til hjemmesiden, som blev lanceret i 2017 og nu er opgraderet til en version 2.0 – på opfordring fra brugerne, som blandt andet har efterlyst nye emner samt viden og redskaber til tiden efter, kræftbehandlingen er overstået.

Her er det almindeligt at komme i tvivl om, hvordan man forholder til sin nye situation, og der kan opstå en følelse af tomhed, fordi man ikke længere har de hyppige hospitalsbesøg eller ser sin læge, sygeplejerske eller fysio-ergoterapeut.

Gode råd og konkrete øvelser

På hjemmesiden forklarer fagfolk som læger og psykologer, hvorfor patienter og pårørende reagerer, som de gør.

Patienter fortæller, hvordan de har oplevet typiske følgevirkninger som træthed, smerter, psykiske reaktioner og hukommelses- og koncentrationsbesvær.

– Det er vigtigt, at patienterne har en tydelig stemme på hjemmesiden ’Livet med og efter kræft’, så andre kan spejle sig i deres erfaringer, uddyber Helle Østergaard, uddannelsesansvarlig for fysioterapi og ergoterapi på Aarhus Universitetshospital og med i styregruppen bag hjemmesiden.

’Livet med og efter kræft’ tilbyder også gode råd og konkrete øvelser til blandt andet fysisk træning og afslapning, kommunikation i familien og hjælp til hukommelsen.

Der er også skemaer og dagbøger, som kan udfyldes og give overblik over træning eller følgevirkninger som træthed og smerter.

Man kan arbejde med det og blive klogere på sig selv og dermed også være bedre forberedt til samtaler med fagfolk under og efter sygdomsforløbet.

– Patienter og pårørende bliver ikke kun informeret, men får også redskaber, der opfordrer til læring og refleksion, så tingene kan tages ind og omsættes til ens egen virkelighed, fremhæver Helle Østergaard.

– Vi ved godt, at internettet byder på en overvældende mængde information, som kan være svær at gennemskue. Derfor har vi sorteret informationerne for brugerne og står inde for fagligheden. Vi præsenterer viden i overskuelige tekster og i videoer med tydelige tidsangivelser på, forklarer Christel Højberg.

De to fagfolk peger på, at behovet for online-redskaber er vokset – blandt andet fordi hospitalernes behandlingsforløb er blevet kortere. Så kan der dukke flere spørgsmål op både under og efter sygdommen.

Den aktuelle corona-pandemi har også øget behovet for at kunne klikke sig klogere på sin smartphone, tablet eller computer – uden at behøve møde op et sted og risikere at blive smittet.

Fakta om hjemmesiden

Hjemmesiden Livet med og efter kræft er blevet til i et samarbejde mellem fagpersoner fra hospitalsafdelinger i Region Midtjylland, fagpersoner fra Aarhus Kommune og Randers Kommune og en række patienter. Regionens Center for E-læring har stået for medie- og webproduktionen. www.livogkraeft.rm.dk

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Læs også:

Lær at tackle følgerne af kræft

animation_livkræft.jpg

Kræftsygdom rammer også de pårørende.

Her er de typiske følgevirkninger af sygdommen.

Find vej: mere viden og nyttige redskaber

alternativ_behandling.jpg

Få gode råd, hvis du bl.a. overvejer alternativ behandling.

Her er nogle af de steder, som kan hjælpe dig videre.