Udgivet d. 1. august 2019

Er du træt, kuldskær og glemsom? Så er dit stofskifte måske for lavt. Men symptomerne er ikke entydige. En blodprøve kan give svaret.  

Hvis din skjoldbruskkirtel ikke kan producere tilstrækkelige mængder af stofskiftehormon, får du for lavt stofskifte.

– Det påvirker både kroppen og psyken, når organismens naturlige processer går ned i tempo, forklarer overlæge Anne Lene Riis fra Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens.

Symptomerne på lavt stofskifte er mange og varierer fra person til person.

De mest almindelige kendetegn er:

  • Træthed
  • Kuldskærhed
  • Koncentrationsbesvær

Andre typiske symptomer:

  • Glemsomhed
  • Lav puls
  • Forstoppelse
  • Muskelsmerter pga. muskelbetændelse
  • Tyndt og tørt hår og fortykket hud
  • Vægtstigning
  • Menstruationsforstyrrelser hos kvinder

– For lavt stofskifte udvikler sig som regel over længere tid, og rammer især ældre.

Symptomerne kan være ret diffuse, og de kan let forveksles med nogle af de almindelige forandringer, der ofte kommer med alderen. Men unge kan også blive ramt, siger Anne Lene Riis.

En blodprøve hos lægen kan vise, om symptomerne skyldes, at stofskiftet er for lavt. Men man kan godt have lignede symptomer uden at stofskiftet er for lavt.

– Det er vigtigt at komme i behandling. Både for at afhjælpe symptomerne her og nu og for at nedsætte risikoen for nogle af de alvorlige lidelser, der kan følge med et for lavt stofskifte på længere sigt.

Det gælder bl.a. for højt blodtryk, for højt kolesterol i blodet og hjertesygdom, siger overlægen.

Hun tilføjer, at mange af os har fået tjekket vores stofskifte uden at vide det. Det indgår ofte som en del af undersøgelsen, når vi får taget blodprøver hos lægen. Hvis tallene er o.k., hører vi sjældent nærmere om det.

For lavt stofskifte kan skyldes autoimmune sygdomme, hvor skjoldbruskkirtlen ikke er i stand til at producere tilstrækkeligt med stofskiftehormon eller ligefrem går helt til grunde.

Nogle er født uden skjoldbruskkirtel eller får kirtlen fjernet pga. sygdom. De må derfor tage det livsvigtige stofskiftehormon medicinsk.  

For lavt stofskifte behandles med stofskiftehormon-tabletter. Behandlingen varer typisk resten af livet.

Behandlingen indstilles efter blodprøverne TSH og T4 og efter patientens symptomer. Når den passende dosis er fundet, og er det ofte kun nødvendigt at få kontrolleret stofskiftet en eller to gange om året.

Livet med en stofskiftesygdom

At have en stofskiftesygdom kan have mange ansigter, og det kan ramme både ung og gammel, mænd og kvinder.

Ét er, hvad lægen forklarer dig – og noget andet er, hvordan man selv oplever sygdommen og har det med den.

Stofskifteforeningen har samlet interviews, hvor helt almindelige mennesker fortæller om deres oplevelse med en stofskiftesygdom. Læs dem her.

Kilde: Stofskifteforeningen