Udgivet d. 13. oktober 2016

Kold lungebetændelse.PNG

Lige nu er der en øget forekomst af kold lungebetændelse i landet. Mange tror, at sygdommen kræver antibiotika. Det gør den ikke, fortæller lægefaglig konsulent i Region Midtjylland, Niels Guldager. 

Netop nu er der dobbelt så mange tilfælde af kold lungebetændelse som sidste år på samme tid. Men er der grund til bekymring? Og skal man tage antibiotika mod sygdommen? Nej, siger Niels Guldager, praktiserende læge og lægefaglig konsulent i Region Midtjylland. 

- Kold lungebetændelse har ikke noget med lungebetændelse at gøre. Det er en ufarlig infektion i de øvre luftveje, og sygdommen går over af sig selv, siger han. 

Feberen er forskellen

Netop i november får Niels Guldager mange bekymrede opkald fra borgere, der ringer ind til hans lægepraksis og til lægevagten med spørgsmål om sygdommen. 

- De ringer og er meget bekymrede, fordi de har hørt, at der er konstateret kold lungebetændelse i børnehaven eller på arbejdspladsen. Og jeg spørger altid om det samme:  ’Har du feber eller ej?’ Det er nemlig feberen, som adskiller ’kold lungebetændelse’, fra en ’rigtig lungebetændelse’,” forklarer han. 

Har du hoste, men ingen feber, kan det være en mycoplasma-infektion i de øvre luftveje (næse, mund, svælg og luftrør). Det er det, der kaldes kold lungebetændelse, og her virker antibiotika ikke. Har du derimod feber, hoste og måske vejrtrækningsbesvær, kan det være lungebetændelse, og så skal du gå til lægen og evt. få antibiotika. 

Unødig bekymring

Niels Guldager er lidt ærgerlig over sygdommens navn, som han mener er misvisende og giver anledning til unødig bekymring: 

- `Kold lungebetændelse´ er jo et uhyggeligt ord, som signalerer alvorlig sygdom. Men det er det ikke. Mycoplasma er en mikroorganisme, som kan give infektion både i de øvre og nedre luftveje (lungerne). Og der er normalt ingen grund til at søge læge. Det eneste, der virker, er tålmodighed. Sygdommen går over af sig selv med tiden.

Flittig ved håndvasken

Men selv om infektion i de øvre luftveje (’kold lungebetændelse’) ikke er farlig, er der alligevel god grund til at undgå at blive smittet. Og det gør man bedst ved at være flittig med håndvask og håndsprit. Mycoplasma og andre mikroorganismer kan smitte gennem kontakt og gennem luften. Kontakten er typisk håndtryk. Derfor er det en god idé at lade være med at give hånden til hilsen, hvis du har sygdommen, så du ikke smitter andre. 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.