Udgivet d. 13. oktober 2016

Mange småbørn bliver forkølede i vinterhalvåret. I de fleste tilfælde går sygdommen over igen efter en uges tid. Men to år gamle Nicolaj Kornum blev så syg, at han måtte en tur på hospitalet. 

Nicolaj Kornum er født for tidligt og har et skrøbeligt helbred. Han led af astmatisk bronkitis, fra han var et år gammel. Faktisk var han stort set syg en gang om måneden, og det skrantende helbred blev næsten hverdag for Nicolaj og hans mor, Louise Kornum. Men juleaften 2014 blev Nicolaj pludselig mere syg, end han nogensinde havde været før. Nicolaj var så sløj, at han faldt i søvn imellem julegaverne, fortæller hans mor, Louise Kornum: 

- Nicolaj havde 41 i feber, og han var meget træt og snottede meget. Han plejer at ville være hos mig, når han er syg, men han ville bare være i fred. Så vidste jeg, at det var helt galt. 

Nicolaj indlægges

Louise Kornum kontaktede lægevagten, som foreskrev Panodiler. Men dagen efter gik det værre. Nicolaj ville hverken drikke eller spise, og hosten tog til. Louise Kornum tog igen til lægevagten med sin søn, som sendte mor og barn til børnemodtagelsen på Regionshospitalet i Randers. Nicolaj blev indlagt, og Louise Kornum var både lettet og urolig på samme tid:

- Jeg tænkte, pyha, hvad nu? Der gik mange tanker igennem mit hoved. Men vi var nødt til at finde ud af hvad det var, for vi kunne jo ikke hjælpe ham derhjemme, siger Louise Kornum.  

Nicolaj og hans mor fik deres eget værelse på sygehuset, og mens der blev taget en række prøver, blev Nicolaj behandlet. Han fik stikpiller og væske i et drop, og hver tredje time modtog han astmamedicin gennem en maske. Langsomt fik han det bedre, og efter fire dages indlæggelse gik det så godt, at den lille familie kunne tage hjem igen. 

Forkølelse slog ham ud

Nicolaj var blevet syg af RS-virus. Oveni havde han andre infektioner, som gav ham høj feber. RS-virus er et forkølelsesvirus, som normalt er harmløst og går over efter nogle dage. Men nogle børn kan blive så syge, at de må indlægges, indtil sygdommen er drevet over. I dag er Nicolaj fuldkommen rask. 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Hvad er RS-virus?

RS er et forkølelsesvirus, som huserer i vinterhalvåret. Det rammer både børn og voksne, men det er børn under to år, som bliver hårdest ramt. Symptomerne er de samme som ved en sej forkølelse: Hoste, besværet vejrtrækning og snot. Ofte topper sygdommen på 5. dagen. Der er let feber. 

Hos spædbørn og børn under 3-4 år kan den fremkalde astmatisk bronkitis og lungebetændelse. Langt de fleste børn kan plejes derhjemme, men en lille gruppe børn har risiko for at blive alvorligt syge af forkølelsen. Det gælder børn under et år, kronisk syge børn, f.eks. hjertebørn og lungesyge og immunsvækkede børn samt for tidligt fødte. 

Smitte

Virusset smitter ved indånding og kontakt med f.eks. legetøj, hænder, dørgreb og andet, hvor der kan sidde dråber fra spyt eller snot. Derfor er en god hygiejne meget vigtig. Når man har et barn, der hoster og er forkølet, skal det holdes væk fra andre spædbørn, for det kan smitte de andre. Når hosten er væk, smitter man ikke mere.