Udgivet d. 29. september 2021

Høretab udvikler sig typisk gradvist. De første tegn kan være en oplevelse af, at man skal sige ’hva?’, og at andre mennesker mumler. Overlæge Hanne Owen fortæller, hvilke symptomer på hørenedsættelse, du skal være opmærksom på, og hvornår du bør søge læge.

Høretab udvikler sig ofte langsomt. Typiske tegn er som regel:

  • Behov for gentagelser. Når du stigende grad oplever, at andre mumler, og du flere gange må sige ’hva’ - det fik jeg ikke lige fat i’.

  • Mere lyd på. Du skruer op for lydstyrken på tv eller radio.

  • Hørelse i støj. Det er svært at følge med i samtaler og adskille lyde fra hinanden ved arrangementer, hvor der fx er mange mennesker og musik.

  • Hallo? Du har svært ved at opfatte, hvad der bliver sagt, når du taler telefon.

  • Ikke forstået. Du oplever i stigende grad, at du misforstår ting.

  • Hører du? Hvis dine omgivelser oplever, at din hørelse er blevet dårligere, så er der måske noget om snakken.

  • Træt af at lytte. Du bliver anstrengt og udmattet af at bruge energi på at lytte intensivt. Måske føler du dig mere usikker og vælger at trække dig fra socialt samvær. Eller omvendt: taler hele tiden, for så sætter du dagsordenen og undgår besværet med at lytte til andre.

  • Hyletoner. Tinnitus kan være første tegn på hørenedsættelse. Alle oplever hyletoner en gang imellem. Hvis det bekymrer dig, så bliv undersøgt. Det kan også skyldes ørevoks.

  • Gener eller bekymring. Få hørelsen tjekket, hvis du oplever høregener eller er bekymret for, om din hørelse er nedsat. De samme gælder, hvis du har meget ondt i ørerne.

  • Akut høretab. Høretab opstår sjældent pludseligt. Der findes enkelte tilstande, hvor hørelsen forsvinder akut. Bliv undersøgt i en fart – ofte kan lidelsen behandles med binyrebarkhormon inden for tre døgn.

Høreforeningen arbejder for bedre livsvilkår for mennesker, som er berørt af høreproblemer eller sygdomme i øret. Læs mere om høreproblemer og hjælpemidler på foreningens hjemmeside.

Gå til ørelægen

Kontakt en praktiserende ørelæge, hvis du har problemer med din hørelse.

Du behøver ikke en henvisning fra din egen læge for at få tid hos en ørelæge.

Hvis din hørenedsættelse fx skyldes væske i mellemøret, kan ørelægen behandle dig. Hvis du har behov for høreapparater, kan ørelægen henvise dig til en offentlig høreklinik og oplyse om mulighederne for at få høreapparater hos private forhandlere.

Læs også:

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.