Udgivet d. 29. september 2021

Dårlig hørelse går ud over livskvaliteten. Varigt høretab kan ikke kureres, men der findes rigtig gode høreapparater og hjælpemidler. Gode hørevaner kan forebygge problemer med hørelsen.

Hørelsen er vigtig for vores livskvalitet, og for at vi kan passe på os selv – fx i trafikken.

Måske oplever du nu og da kortvarigt at høre dårligere, end du er vant til. Det kan fx være lige efter en koncert eller en biograftur med fuld knald på lyden, eller hvis der sidder en prop af ørevoks i øregangen.

Hos mange er nedsat hørelse derimod en varig tilstand. Omkring 15 procent af befolkningen over 15 år lider af hørenedsættelse.

Alder er den mest almindelige årsag til nedsat hørelse. Hos ældre over 75 år oplever cirka halvdelen at have nedsat hørelse. Mænd mister hørelsen tidligere end kvinder.

– Udover alder kan hørelsen også forværres af bl.a. støj og helbredsproblemer som dårligt blodomløb, forhøjet blodtryk og diabetes, fortæller Hanne Owen, som er overlæge på Høreklinikken på Regionshospitalet i Viborg.

Visse former for hørenedsættelse skyldes arvelige anlæg. Hos børn og unge voksne er det ofte generne eller infektioner som fx medfødt cytomegalovirus, der spiller ind.

Det er forskelligt fra person til person, hvilke lyde man kan have svært ved at høre. Hos nogle er det diskantlyde, hos andre baslyde. Nogle har problemer med at høre begge dele.

En hørenedsættelse kan også give problemer med at skelne de lyde, som sproget er opbygget af. Nogle af ordene forsvinder, så man må gætte sig til sammenhængen. Såkaldt skelnetab kan være meget trættende og give den hørehæmmede og de pårørende store udfordringer i at gøre kommunikationen så tydelig som muligt.

Støj påvirker hørelsen

Støj er en væsentlig risikofaktor for hørenedsættelse.

– Når man udsættes for midlertidig støj, fx et kanonslag eller en rockkoncert, kan det forringe hørelsen midlertidigt. Hvis det sker ofte, eller man er udsat for vedvarende støj, kan det påvirke hørelsen permanent, forklarer Hanne Owen.

Tre faktorer spiller ind: hvor høj lyden er, hvor lang tid du er udsat for den, og hvor tæt på lyden du er.

–Du kan passe på din hørelse ved at regulere på de tre faktorer – fx skrue ned for lydstyrken, holde pauser fra støjende aktiviteter eller gå længere væk fra larmen, pointerer Hanne Owen.

Nedsat hørelse påvirker livskvaliteten

Mange vælger ikke at gøre noget ved det, når hørelsen bliver dårligere. Selv om nedsat hørelse er meget udbredt, kan det være forbundet med en form for tabu. Men en ubehandlet hørenedsættelse går ud over livskvaliteten. I første omgang typisk med frustration og irritabilitet, fordi man har svært ved at høre og forstå sine omgivelser ordentligt. Det kan siden føre til, at man trækker sig fra sociale sammenkomster, og derfor føler sig mere ensom og isoleret.

– Hvis din hørelse er nedsat, kan det gøre din situation nemmere at leve med, hvis du forsøger at acceptere høretabet, taler åbent om det og benytter de høreapparater og hjælpemidler, som er tilgængelige, understreger Hanne Owen.

Høretab kan som regel ikke helbredes, men det kan afhjælpes. I de fleste tilfælde får man ordineret høreapparater. De udlånes gratis i det offentlige system. Private forhandlere sælger et bredt udvalg af høreapparater mod betaling.

Det kan være en hurdle at overgive sig til at have brug for høreapparater.

– Kvaliteten af høreapparater er høj og støt stigende, men man skal ikke forvente at komme til at høre som en 20-årig igen. Høreapparater kræver også tilvænning i op til otte uger, siger Hanne Owen.

Hjælpemidler og nye vaner

Behandling af høretab er ikke kun høreapparater. Der findes høretekniske hjælpemidler til bl.a. tv og telefon og til brug under samtaler mm. Den lokale hørepædagog kan rådgive og undervise hørepatienten og de pårørende.

– Vaneændringer og en gennemtænkt boligindretning kan gøre stor forskel. Fx at slukke for tv’et, mens I taler, og undlade at have opvaskemaskinen kørende lige ved siden af spisebordet, siger Hanne Owen.

Hørenedsættelse bliver somme tider værre med tiden, men tempoet varierer.

– Mange frygter at blive helt døve med tiden, men det sker langt fra for alle. Der findes også behandlingstilbud for mennesker med svær hørenedsættelse og døve, fortæller Hanne Owen og fremhæver cochlear-implantatet, som er et avanceret høreapparat.

Nedsat hørelse og demens

Kan nedsat hørelse give demens eller ej? Nogle studier tyder på, at der er sammenhæng mellem hørenedsættelse og demens. Det kan måske skyldes, at det er svært at udfordre sig selv kognitivt og holde hjernen i form, hvis man ikke kan høre.

Læs også:

Kontakt ørelægen, hvis du oplever disse symptomer

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.