11. november

Lægen: Hold fast i de gode vaner, som corona-pandemien har lært os.

Du kan selv gøre en indsats for at mindske risikoen for at blive smittet eller smitte andre med virussygdom, siger læge og vagtchef Eric Døssing Mønning.

Han fremhæver disse 8 råd:

  1. Husk fortsat den gode håndhygiejne – brug vand og sæbe eller håndsprit.

  2. Bliv vaccineret mod COVID-19 og influenza (se boks).

  3. Bliv hjemme, hvis du er syg. Det er ikke en heltegerning at slæbe sig afsted og smitte andre. Tværtimod.

  4. Bliv testet for corona, hvis du har symptomer. Det gælder både børn og voksne – og uanset om du er vaccineret eller ej. Almindelige symptomer er bl.a. feber, hoste, træthed og nedsat smags- eller lugtesans.

  5. Host og nys i ærmet eller lommetørklædet.

  6. Rengør hyppigt overflader, som mange rører ved. Det gælder fx håndtag til døre og køleskab, vandhaner, stikkontakter og elektronik, som benyttes af flere personer, fx fjernbetjeninger og tablets.

  7. Frisk luft forebygger smittespredning indendørs. Luft hyppigt ud og skab gennemtræk flere gange dagligt – også når det bliver efterår og vinter med regn og kulde.

  8. Husk fortsat mundbind i venteværelset hos lægen og lægevagten. Det kan forebygge spredning af forskellige virussygdomme blandt patienterne.

 

Sæson for influenzavaccination

Du kan blive vaccineret mod influenza gratis, hvis du har risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Det gælder bl.a. for personer over 65 år, kronisk syge, gravide i 2. og 3. trimester, svært overvægtige og andre, som har særlig risiko for svær influenzasygdom.

I år tilbydes sundheds- og plejepersonale og børn fra 2 til 6 år også at blive influenzavaccineret. Det sker for at mindske risikoen for smittespredning til sårbare personer.

– Andre, som ikke risikerer alvorlige sygdomsforløb, kan overveje at blive vaccineret i år. Af hensyn til andre og for at vise samfundssind i en tid med øget smitterisiko, opfordrer læge Eric Døssing Mønning.

Hvis det ellers er praktisk muligt, kan du roligt blive vaccineret mod influenza og corona samme dag eller kort tid efter hinanden.

Læs også:

Derfor smitter virussygdomme ekstra meget i år

Eric Døssing Mønning 1456.jpg

Vinterens sygdomme står på spring.
Få lægens forklaring her

Har du eller dit barn feber? Se, hvad du skal gøre

Sådan håndterer du feber hos børn og voksne
Læs mere her.

 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.