11. november

Lægen: Temperaturen er ikke så afgørende, som mange tror.

Bekymringerne stiger ofte i takt med temperaturen, når vi har feber. Høj feber tyder alvorligt, og så kan det virke oplagt at kontakte lægen eller lægevagten. Men faktisk er det ikke så afgørende, om termometeret viser 38 eller 40 grader.

– Almentilstanden er det vigtigste pejlemærke for, om man kan se tiden lidt an eller bør ringe til lægen med det samme, forklarer læge og vagtchef Eric Døssing Mønning.

Feber hos børn:

Børn kan have meget høj feber, men hvis barnets almentilstand ikke er påvirket, er der som regel ingen grund til at kontakte lægen.

Prøv gerne at give barnet paracetamol (Panodil, Pamol etc.) og se det an et par timer. Hvis barnet får det bedre, fejler det sjældent noget, der kræver lægehjælp.

Medicinen afhjælper dog sjældent alvorligere tilstande, og så bør lægen eller lægevagten kontaktes, hvis der ikke er bedring efter behandling.

Derimod skal du kontakte lægen eller lægevagten ved disse advarselstegn:

  • Hurtig, besværet vejrtrækning – eventuelt med en pibende eller hvæsende lyd.
  • Udslæt, der ikke forsvinder ved tryk på huden.
  • Nedsat urinproduktion, ingen våde bleer.
  • Hvis barnet er slapt og svært at komme i kontakt med.

Feber hos voksne:

Temperaturen er ikke altafgørende. Man kan sagtens have en ’fredelig’ virussygdom med meget høj feber - eller en behandlingskrævende bakteriel lungeinfektion og 38 grader.

Det er din almentilstand, som er afgørende for, om lægen skal på banen.

Hvis din almentilstand er o.k., så slap af og lad være med at knokle løs. Giv dit immunforsvar mulighed for at nedkæmpe virus. Brug gerne paracetamol (Panodil, Pamol etc.), som virker febernedsættende.

Kontakt lægen eller lægevagten, hvis din vejrtrækning er alvorligt påvirket, fx med åndedrætsbesvær eller påskyndet (hurtig) vejrtrækning – eventuelt med en pibende eller hvæsende lyd.

Læs også:

Derfor smitter virussygdomme ekstra meget i år

Eric Døssing Mønning 1456.jpg

Vinterens sygdomme står på spring.
Få lægens forklaring her

8 gode råd: Undgå vinterens virussygdomme

Bryd smittekæden med gode vaner
Se lægens gode råd her.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.