Udgivet d. 29. maj 2019

Lægen forklarer: Brusken skrumper og leddene vokser, når du har slidgigt

Slidgigt – det lyder som noget, man får af fysisk hårdt arbejde med masser af tunge slæb. Men alle kan få slidgigt, og i langt de fleste tilfælde ved man ikke, hvad der er årsagen til det.

– Lidelsen har ikke nødvendigvis noget med slid at gøre. Man kan også bare være uheldig og få den. Så betegnelsen slidgigt er ret misvisende, siger Michael Kjeldager Tjørnild, ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Randers.

Der findes et par hundrede forskellige gigtsygdomme. Slidgigt er den mest udbredte af dem og kaldes også artrose. Det er en sygdom, hvor brusken og vævet omkring et eller flere af kroppens led langsomt nedbrydes, forklarer overlægen.

I sygdommens første faser aftager væskeindholdet i brusken, og der opstår små revner, så brusken bliver tyndere. De ramte led kan hæve op og blive irriterede.

Senere i forløbet opstår der forandringer i knoglerne, som slider mod hinanden, fordi brusken er væk. Der kommer udvækster på siden af knoglerne, og de ramte led kan ikke længere bevæges normalt.

Slidgigt rammer især hofte, knæ, tommelfinger og storetå. Mænd og kvinder er lige udsatte for at få lidelsen.

Alder og vægt spiller en rolle

Risikoen for at få slidgigt stiger markant med alderen.

– Hvis vi tog røntgenbilleder af alle, som har passeret 55 år, ville de vise, at cirka 80 procent har tegn på slidgigt. Men kun et fåtal har smerter eller andre symptomer på dette tidspunkt i livet. Hos en del vil det komme med alderen, fortæller Michael Kjeldager Tjørnild.  

Overvægt spiller en vigtig rolle for, om man får slidgigt. De ekstra kilo på kroppen belaster hofter, knæ og fødder, som skal bære kroppens vægt. Desuden har overvægtige øget risiko for at få slidgigt i fingrene.

Arvelighed og andre gigtsygdomme kan også medføre, at man skal døje med slidgigt.

Det samme gælder arbejde, som belaster kroppens led kraftigt og vedvarende i mange år, og intens idrætsdyrkelse med vægtbærende aktiviteter som i kampsport mm.  

– Vi kan også se, at tidligere skader, hvad enten de stammer fra uheld eller sport, meget ofte fører til slidgigt i leddene, fortæller Michael Kjeldager Tjørnild.

Men det betyder ikke, at man skal afholde sig fra at være aktiv: Inaktive mennesker har nemlig større risiko for at få smerter og bøvl med slidgigt, end folk, som er aktive og holder kroppen i gang. 

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.