Publiceret d. 12. april 2021blodtryk_1200x628.jpg

Unormale hjerterytmer kan give nogle symptomer, som du skal være opmærksom på.

Kontakt din læge, hvis:

  • Din hvilepuls er over 100.

  • Du mærker ekstra mange hjerteslag.

  • Hvis du besvimer eller oplever nær–besvimelse skal du kontakte din læge, vagtlæge eller ringe 112, afhængig af omstændighederne.

  • Hvis du oplever, at du har mere åndenød end tidligere, og hvis du samtidig har en fornemmelse af uro i brystet eller unormal hjertebanken, bør du blive undersøgt nærmere.

En hjerterytmeforstyrrelse behøver ikke at give symptomer. I en del tilfælde er det lægen, som opdager det ved en rutinekontrol, uden at du selv har mærket noget.

Hvis du har sygdomme, der årligt kontrolleres hos din læge, så få altid tjekket hjerterytmen i forbindelse med årskontrollen.

Kilde: Overlæge Lars Frost, Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

 

Stort fald i hjerteflimmer-diagnoser under corona-nedlukning

I de 3 første uger af corona-nedlukningen i 2020 undersøgte forskere fra Hjerteforeningen, hvor mange nye tilfælde af hjerterytmeforstyrrelsen atrieflimren, der opstod.

Sammenlignet med de seneste tre uger før nedlukningen viste undersøgelsen et fald på hele 47%

Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason påpeger, at det er bekymrende, hvis folk har afholdt sig fra at få den rigtige lægelige hjælp på grund af coronakrisen.

– Ubehandlet atrieflimren kan føre til blodprop i hjernen og kræve akut indlæggelse, hvorfor det kan være en farlig situation, hvis potentielle nyopståede atrieflimren-patienter ikke vurderes og eventuelt behandles, siger Gunnar Gislason.

Det markante dyk kan dog have mere fredelige forklaringer, pointerer forskerne bag undersøgelsen.

Måske var patienterne allerede blevet diagnosticeret hos egen læge og sat i korrekt behandling før nedlukningen. Eller også har stress, infektioner og andre risikofaktorer for udvikling af atrieflimren været mindre udbredt under corona-pandemien.

Kilde: Hjerteforeningen

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Læs også:

Hjerterytmeforstyrrelser er en lumsk lidelse

Forebyg forstyrrelser i hjerterytmen