Udgivet d. 3. oktober 2019

10 gode råd fra eksperten: Sådan hjælper du dig selv til gode søvnvaner.

– Det er vigtigt at give sig selv den sovetid, som man føler sig udhvilet ved. Så vær opmærksom på din søvn, når du kan, siger overlæge og søvnekspert Ole Nørregaard. Han tilføjer, at der naturligt være perioder i livet, hvor det ikke er muligt at sove optimalt på grund af små børn, sygdom mm.

Giv dig selv nogle gode søvnvaner i stedet for uvaner, opfordrer overlægen, som har 10 gode råd til formålet:

  1. Stress og dårlig stemning på jobbet kan koste mange søvnløse nætter. Er der noget, som du – eller din chef – kan ændre på for at reducere stresspåvirkningerne?

  2. Sygdom og smerter går ofte ud over søvnen. Gå til lægen og bliv behandlet. For meget eller forkert medicin kan også forstyrre søvnen. Kom ud af det, hvis du har et medicinmisbrug.

  3. Skærm dit soveværelse for lyd og lys og hold en temperatur, som er behagelig for dig. Sørg for at ligge godt og fjern forstyrrende faktorer som tv og telefon. Brug kun soveværelset til søvn og sex.

  4. Lad være med at kigge på skærme med blåt lys i to– tre timer, før du skal sove.

  5. Giv dig selv en rolig og ritualiseret indflyvning til søvnen. Drosl tempoet ned og lad være med at dyrke motion, lige før du skal sove. Nyd ikke kaffe og andre stimulanser de sidste timer før sengetid.

  6. Er du plaget af tankemylder om natten? Så vær bevidst om at lukke for tankestrømmen, når du går i seng. Aftal med dig selv, at du kan tage dig af tingene indtil f.eks. kl. 22, og så er der lukket.

  7. Få motion og frisk luft i løbet af dagen, så du er fysisk træt, når du går i seng.

  8. Gå ikke i seng for at sove forlods, hvis du ikke er træt. Vent med at gå i seng, til du er søvnig. Ellers opøver du en dårlig refleks, hvor du ligger vågen i sengen. 

  9. Hvis du vågner om natten og ikke falder i søvn igen inden for 20 minutter, så forlad soveværelset. Sæt dig roligt og læs noget kedeligt i en bog eller et blad – ikke på en skærm med blåt lys. Gå i seng igen, når du føler dig søvnig.

  10. Stå op på samme tidspunkt hver dag – uanset hvor lidt eller meget, du har sovet. Så er det lettere at fastholde et godt søvnmønster.

– Kognitiv adfærdsterapi kan være en hjælp, hvis man er meget plaget af søvnbesvær. Gennem terapien kan man få en forståelse af, at man ikke er ved at dø af tilstanden, selvom det kan føles sådan, fortæller Ole Nørregaard.

De fleste kan komme på rette kurs, så situationen ikke virker håbløs, men er til at leve med, slutter søvneksperten.

Læs også:
Søvnbesvær kan også skyldes lidelser, som kræver lægehjælp. Det kan du læse mere om her:

Gå til lægen, hvis du oplever disse søvnproblemer

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Hold igen med sovemedicinen

Hvis man har meget svært ved at sove, kan det give mening at få ordineret sovemedicin i en begrænset periode og finde ud af, at man faktisk godt kan sove. Men man bør ikke tage afhængighedsskabende sovemidler i længere tid.

For nogle patienter kan det være en hjælp blot at have sovemedicin i huset, selvom de ikke bruger det.

Sovemidler med søvnhormonet melatonin kan være ok at bruge.

Naturlægemidler som baldrian, kamille osv. kan have en placeboeffekt, så man oplever, at man sover bedre.

Har man smerter eller lider af angst, kan hhv. smertestillende og angstdæmpende medicin ofte afhjælpe søvnløshed.

Kilde: Overlæge Ole Nørregaard, Aarhus Universitetshospital