Udgivet d. 3. oktober 2019

Søvnbesvær kan skyldes lidelser, som kræver lægehjælp.

Det er helt almindeligt at opleve perioder med dårlig søvn. Årsagerne kan være helt åbenlyse og komme udefra – f.eks. i form af en grædende baby eller en nabo, der larmer.

Men der kan også være perioder, hvor man har svært ved at falde i søvn og vedligeholde søvnen, selvom der ikke er nogle ydre omstændigheder, der forstyrrer. Andre oplever at sove tungt og dybt hver eneste nat, og alligevel er de trætte og har svært ved at modstå søvnen om dagen.

– Det er værd at være opmærksom på, at søvnproblemer også kan være et symptom på andre lidelser og tilstande, siger overlæge og søvnekspert Ole Nørregaard fra Aarhus Universitetshospital.

Det gælder især psykiske lidelser som angst, depression og mani.

Men også:

  • Stress.
  • Hjerte- og lungesygdomme, f.eks. KOL.
  • Forhøjet stofskifte.
  • Søvnapnø: pause i vejrtrækning, mens man sover.
  • Rastløse ben.
  • Alkohol- og stofmisbrug. Overforbrug af medicin.

Ole Nørregaard anbefaler, at man kontakter sin praktiserende læge, hvis man har søvnproblemer, som påvirker dagligdagen negativt, eller har mistanke om, at man fejler noget.

Før dagbog over søvnen

Typisk taler man om søvnbesvær, hvis man gennem en måned oplever problemer med at sove mindst tre dage om ugen, forklarer han.

Ole Nørregaard anbefaler, at man fører dagbog over, hvor lidt eller hvor meget man sover, og hvordan man har det om dagen: Gaber du f.eks. hele tiden? Eller føler du dig rastløs, irritabel og initiativløs og begynder at lave fejl?

Spændingshovedpine, ondt i maven, hukommelsesbesvær og en bevidsthed og et tankesæt, der hele tiden kredser om søvn, kan være tegn på søvnforstyrrelser, som kan kræve professionel hjælp.

– Det er ikke tilfældigt, at søvnløshed er et kendt torturinstrument. Man har det forfærdeligt, når man bliver frarøvet sin søvn i længere tid, slutter Ole Nørregaard.

Læs også

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.