Udgivet d. 3. oktober 2019OleNorregaard1200x628.jpg

Hvorfor sover mange dårligt, og hvad kan søvnproblemer gøre ved helbredet? Her får du søvnekspertens svar.

Hvis du lå og roterede i sengen og havde svært ved at falde i søvn i nat, var du ikke den eneste.

Et stigende antal midtjyske borgere er generet af søvnløshed eller søvnbesvær.

Det viser tal fra ’Hvordan har du det?’, som er en undersøgelse af helbred, trivsel og sundhedsvaner hos regionens 1,3 mio. borgere. 

I 2017 svarer 45 procent, at de er lidt eller meget generet af søvnproblemer. Fire år tidligere gjaldt det for 40 procent af de adspurgte.

– Der kan være mange årsager til, at man oplever, at man sover dårligt, siger overlæge og søvnekspert Ole Nørregaard fra Aarhus Universitetshospital.

En del af forklaringen er et tiltagende tempo i tilværelsen, krav om præcision, nye arbejdsgange og en verden, der hele tiden ændrer sig:

– Vi skal være opmærksomme og knivskarpe på jobbet, og mange har også et tætpakket program i fritiden. Oveni bliver vi bombarderet med en uendelig strøm nyheder og opdateringer på sociale medier, som vi ikke tør gå glip af, uddyber han.

– Vi sover generelt mindre, end vi gjorde før i tiden. Ofte er det søvnen, der bliver skåret ned på, når hverdagens kabaler skal gå op, konstaterer overlægen. 

Blåt lys holder os vågne

Mange af vores aktiviteter foregår på skærme med blåt lys, og det påvirker søvnen, forklarer Ole Nørregaard:

– Det blå lys fra smartphones, tablets og computerskærme nedsætter kroppens produktion af søvnhormonet melatonin. Og når der er mindre melatonin i blodet, er vi mere vågne.

Dårlig søvn kan også skyldes, at man har fået spoleret sin søvn i en længere periode, f.eks. mens man har små børn, og derefter har svært ved at sove normalt igen.

Alder spiller også en rolle: De mekanismer, som styrer vores søvn, degenerer med alderen. Dertil kommer, at nogle med alderen f.eks. hoster mere, får kramper i benene og skal ud og tisse i løbet af natten – eller også bliver man vækket af en urolig sengepartner.

Kroniske smerter, psykisk sygdom og medicin er andre faktorer, som kan gå ud over nattesøvnen. Det samme gælder overvægt, fortæller søvneksperten:

Fedme giver en mere ujævn vejrtrækning, og det stresser kroppen. Fedme og dårlig søvn kan med tiden blive en ond cirkel, for når vi sover, stiger kroppens niveau af mæthedshormon, hvorimod dårlig søvn aktiverer vores sulthormon, så vi kommer til at spise mere, end kroppen har brug for.

– Når der er flere ældre og flere overvægtige i befolkningen, vil der naturligt være flere, som oplever at sove dårligt, bemærker Ole Nørregaard.

Mere udsat for uheld og ulykker

Dårlig søvn kan påvirke helbredet negativt på flere måder, fortæller han:

– Man er mere udsat for uheld og ulykker – både på jobbet og i fritiden. Træthed er en medvirkende faktor ved mange trafikuheld. Når vi er trætte, mister vi overblikket og opdager farer for langsomt, og vores evne til at reagere er nedsat.  

Dårlig søvnkvalitet kan give forhøjet blodtryk og sukkersyge. Man bliver mere følsom over for smerter, og det går ud over livskvaliteten. Det gør det også, når søvnproblemer rammer og lammer sexlivet.

– Forskning tyder på, at immunsystemet generelt bliver påvirket, hvis vi sover dårligt, siger Ole Nørregaard.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Hvordan har du det?

Hvert fjerde år giver over 30.000 borgere i Region Midtjylland svar på deres sundhed og trivsel i spørgeskemaet: Hvordan har du det?

Det er tal fra denne undersøgelse, der viser, at cirka 45% af midtjyderne har søvnbesvær.

Alle undersøgelsens resultater indgår i Den nationale Sundhedsprofil, som er den største vejrhane for rigets sundhedstilstand, og som er med til at forme regionernes og kommunernes sundhedstilbud.

Forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM står for undersøgelsen i Region Midtjylland