Udgivet d. 31. august 2017Kvinde på løbetur

Det er okay at have ømme ben, hvis man har løbet en god tur i skoven. Men ind i mellem bliver ømheden til smerter, der er ærgerlige - og unødvendige. Her er 5 råd til at løbe fornuftigt. 

Motionsløb er en af danskernes foretrukne fritidsaktiviteter. Vi elsker simpelthen at løbe i frisk luft – vi løber langt, kort, sommer, vinter. Og faktisk kan man blive helt afhængig af sine løbeture, hvilket bare gør det endnu værre, når ben, fødder eller ankler pludselig siger nej. Skader kan tages i opløbet med disse forholdsregler:  

 1. Meld dig ind i en løbeklub
  ’Løbeskoler’ findes overalt i landet og er ganske enkelt klubber, der samler løbeentusiaster på alle niveauer. Man løber sammen og lærer at trappe træningen rigtigt op, så kroppen kan følge med.

  - Jeg vil klart anbefale at melde sig ind i en løbeklub. Mange klubber har hold med deltagere, der aldrig før har løbet. Der lærer man om løb fra bunden, siger overlæge Mogens Strange Hansen fra Idrætsklinikken på Regionshospitalet Silkeborg.

 2. Varm rigtigt op
  Sundhed.dk har følgende opvarmningstips:

  ”Man bør varme op med løbeøvelser og strækøvelser for at forebygge skader. Disse øvelser giver typisk en god fornemmelse ved løbetræning. Styrketræning af lår og lægmuskler er en god forebyggelses-metode.”

 3. Vælg løbesko, der passer til DIG
  - De perfekte (og dyreste) løbesko er ikke nødvendigvis perfekte for alle. Det afhænger af løbestil, antal kilometer, og hvad man vejer, siger idrætslæge Mogens Strange Hansen.

  Men skoene betyder selvfølgelig noget, for foden skal bære mange kilo og bevæge sig optimalt. Derfor bør man prøve sig frem og mærke efter, hvad der føles godt. Spørg andre løbere eller evt. din træner i løbeklubben.

  Et vigtigt råd er dog, at sko skal skiftes ud, når de har ’gået’ 1.000 kilometer. Sko, der har været så meget igennem, mister den stødabsorberende evne.

 4. Løb ikke for langt og hurtigt i starten
  Forkert – og utålmodig – træning kan ødelægge meget. Især hvis man løber for langt og for hurtigt i den tidlige træningsfase.

  - Forøg ikke løbedistancen hurtigere, end din krop kan klare. Under genoptræning efter en skade og for nybegyndere er 5 procent om ugen ofte grænsen. Det skal gå meget stille og roligt i starten med øgningen, siger Mogens Strange Hansen.

 5. Løb dig ikke gennem smerter
  Det er decideret dumt at ignorere smerter og forsøge at ’løbe dem væk’. Hvis man får smerter, når man løber, skal man køle området med is og hvile benene i 2-3 dage. Hvis smerten fortsætter længere tid end en uge, bør man tage kontakt til sin læge.

  - Man bør finde ud af, hvorfor det gør ondt – for eksempel ved at blive undersøgt på en Idrætsklinik. Variation i sportsudøvelsen er ofte godt for leddene, og generel styrketræning, balancetræning og koordinationstræning styrker leddene,” siger Mogens Strange Hansen.

Hvad er et ’løbeknæ’?

Mange motionsløbere tror, de har løbeknæ, fordi deres knæ er ømme efter træning. Det er sjældent tilfældet – man må godt føle ømhed. Betegnelsen står for en særlig belastningsskade på ydersiden af knæleddet, som langdistanceløbere og cykelryttere ofte oplever.

I starten er smerterne svære at bedømme – hvor kommer de egentlig fra? Men efter nogen tid bliver de skarpere på knæenes knoglede udspring. Uanset hvor langt og hyppigt, man løber, skal knæsmerter tages alvorligt og forebygges med nye træningsmønstre og måske nyt fodtøj.

Kilde: Sundhed.dk

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.