Udgivet d. 1. juli 2019holding hands.jpg

Lev sundt og hav det sjovt. Det lyder måske ikke som en målrettet kur mod seksuelle problemer, men hvis du er sund og rask, har du et godt udgangspunkt for at slippe for bøvl med sexlivet.  

– Vores seksualitet er et samspil mellem fysiske, psykiske og sociale faktorer. Derfor kan der være mange årsager til, at vores sexliv ikke altid fungerer, som vi kunne ønske os, siger Xanthi Ntoni Fynbo, som er psykolog og specialist i klinisk sexologi på Sexologisk Enhed på Aarhus Universitetshospital.

Hun har nogle generelle råd, der kan forebygge og afhjælpe mange almindelige seksuelle problemer:

  • Lev sundt. Skru op for de sunde kostvaner og ned for alkohol og røg.

  • Fysisk aktivitet har en positiv effekt på sexlivet. Flere undersøgelser viser, at motion og bevægelse giver en markant lavere risiko for at få problemer med kroppens seksuelle funktioner.

  • Sov godt. Søvn spiller en vigtig rolle for vores sundhed og fysiske og mentale overskud.

  • Hold dig så rask, som du kan. Sørg for at blive behandlet, hvis du har en sygdom, som kræver det.

  • Medicin kan påvirke sexlivet både positivt og negativt. Hvis du får medicin, kan en justering af doseringen og/eller præparaterne i samråd med lægen måske afhjælpe seksuelle problemer.

  • Hav det sjovt og lav nogle ting, som du godt kan lide.

  • Træn dine mentale muskler og find en positiv holdning til de små ting i livet: nyd din morgenkaffe, lyt til din yndlingssang eller hvad der nu kan glæde dig.

  • Dyrk forbindelsen til din partner. Se og mærk hinanden. Accept, respekt og god kontakt og kommunikation baner vejen for varme følelser.  

Læs mere eller kontakt lægen

Det er forskelligt, hvad vi hver især oplever som seksuelle problemer, men hvis dit sexliv – eller mangel på samme – påvirker din livskvalitet eller dit forhold til andre på en negativ måde, så gør noget ved det, opfordrer Xanthi Ntoni Fynbo.

For mange kan det være en hjælp at læse om almindelige seksuelle problemer og finde gode råd hos troværdige kilder som sundhed.dk. Ellers kan du kontakte din egen læge og eventuelt blive henvist til en specialist.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.