Udgivet d. 31. juli 2018Diætist Sara Louise Østergaard fra Livsstilcenter BrædstrupMange danskere vil gerne ændre livsstil og leve lidt sundere, men det kan virke uoverskueligt at komme i gang. Diætist Sara Louise Østergaard guider til, hvordan du kan finde motivationen og tage de første skridt.

Vil du gerne kunne spille fodbold med ungerne, gå lange ture i skoven eller passe uniformen på jobbet?

Hvis du vil ændre din livsstil, skal du allerførst finde ud af, hvad der motiverer dig. Hvad er vigtig for dig og har værdi i dit liv?

- Din egen motivation er vigtigere, end hvad lægen eller familien og vennerne har sagt om din livsstil, understreger klinisk diætist Sara Louise Østergaard fra Livsstilcenter Brædstrup.

Et balanceskema kan være en konkret hjælp til at få overblik:

Lav en liste over de positive og negative ting ved din nuværende livsstil og en liste over formodede positive og negative ting ved at ændre livsstil.

På den måde kan du bedre få et overblik over, hvad der har mest værdi for dig, og hvad du ønsker at arbejde hen imod.

Find en kurs – ikke en kur

På livsstilcentret, hvor Sara Louise Østergaard arbejder, kommer man ikke på en kur, men på en ny kurs. I starten handler det om:

Tag nogle små skridt – en ting ad gangen. Hvis du gerne vil spise flere grøntsager, så begynd med grøntsager én gang om dagen i stedet for at tage munden for fuld og udskifte samtlige måltider med grønt.

- Det er meget forskelligt, hvad der virker for hver af os. Men mange restriktioner og pligter gør det generelt svært at fastholde en ny kurs. Du skal have lyst til de nye vaner. Find en motionsform, som du synes er sjov, og spis grøntsager, som du godt kan lide. Det holder ikke at skulle spise bestemte ting i bestemte mængder, hvis du ikke bryder dig om det, fastslår Sara Louise Østergaard.

Det er også vigtigt at sætte nogle realistiske mål, så du ikke blive skuffet eller føler, at det ikke kan betale sig. At ændre sin livsstil med små skridt kræver tålmodighed. Du vil for eksempel ikke tabe dig meget på kort tid, til gengæld vil vægttabet være mere stabilt.

Plads til at nyde

Og så skal du ikke piske dig selv, hvis du falder i og afviger fra den sunde kurs:

- Det er helt naturligt, at det sker. Mange kalder det at synde, men vi kalder det at vælge til og nyde. Det kan gøre godt i særlige øjeblikke, og der skal være plads til det hele i en sund livsstil, siger Sara Louise Østergaard.

Hun opfordrer til, at man følger én sti i retning af en sundere livsstil i stedet for at lade sig forvirre af de mange forskellige kure, der hele tiden popper op i medierne. Og så er det en god idé at følge en troværdig kilde, for eksempel de 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen, anbefaler Sara Louise Østergaard.

Læs også:

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Vigtigt med et helhedssyn