Udgivet d. 6. januar 2022
Urinvejsinfektioner er en meget udbredt lidelse. Derfor verserer der også mange råd og forklaringer, som ikke nødvendigvis er rigtige.
Speciallæge i urologi Frank Schmidt fra Aarhus Universitetshospital forklarer, hvad der er op og ned i forhold til 8 udbredte myter om folkelidelsen.
- Myte 1: Man kan få en urinvejsinfektion, hvis man fryser.
Fakta: Det har aldrig kunnet bevises, at kulde kan forårsage urinvejsinfektioner. Kolde fødder kan give hyppigere vandladninger, men ikke blærebetændelser.
- Myte 2: Sex kan føre til urinvejsinfektioner.
Fakta: Der er en sammenhæng mellem urinvejsinfektion og sex. Det skyldes sædvanligvis, at bakterier fra urinrøret malkes op i blæren. Derfor kan det anbefales at tisse lige efter samleje.
- Myte 3: Tranebær kan kurere en urinvejsinfektion.
Fakta: Det er en myte, at tranebær – eller produkter, som de sure bær indgår i – kan kurere urinvejsinfektioner. Tranebærsaft kan forebygge urinvejsinfektion hos nogle mennesker, men langtfra alle.
- Myte 4: Man kan tisse en urinvejsinfektion væk.
Fakta: Nogle kan måske gøre det, men det er ikke videnskabeligt bevist. Derimod er det bevist, at man kan forebygge urinvejsinfektioner ved at drikke rigeligt – og som følge deraf tisse rigeligt.
- Myte 5: Trusser af bomuld eller uld er bedre end en g-streng.
Fakta: Fagfolk kan ikke sige noget om, hvorvidt bomuldsunderbukser eller uldundertøj forebygger urinvejsinfektioner. Det er heller aldrig bevist, at g-strengstrusser øger risikoen for urinvejsinfektioner. - Myte 6: Homøopatiske midler kan kurere urinvejsinfektioner.
Fakta: Vi har ingen erfaring eller beviser for, at homøopatiske midler virker mod urinvejsinfektioner. Det er en meget udbredt sygdom, så hvis det virkede, havde vi hørt om det. - Myte 7: En urinvejsinfektion øger risikoen for at få flere.
Fakta: Det er ikke sandt, at man har større risiko for at få urinvejsinfektion, når man har haft lidelsen. Mange oplever måske et par infektioner i løbet af livet, men der er ingen sammenhæng mellem tilfældene. Infektionen kan typisk komme efter en udlandsrejse. Så bliver den behandlet og er et overstået kapitel. - Myte 8: Sukker øger risikoen for urinvejsinfektion.
Fakta: Det er en myte, hvis man ikke er diabetiker, for så udskiller man ikke nævneværdigt sukker i urinen. Sukker i urinen giver øget risiko for urinvejsinfektion. Derfor er diabetikere mere udsatte, hvis sukkersygen er dårligt reguleret.