Udgivet d. 6. januar 2022

Urinvejsinfektioner er en meget udbredt lidelse. Derfor verserer der også mange råd og forklaringer, som ikke nødvendigvis er rigtige.

Speciallæge i urologi Frank Schmidt fra Aarhus Universitetshospital forklarer, hvad der er op og ned i forhold til 8 udbredte myter om folkelidelsen.

 • Myte 1: Man kan få en urinvejsinfektion, hvis man fryser.

  Fakta: Det har aldrig kunnet bevises, at kulde kan forårsage urinvejsinfektioner. Kolde fødder kan give hyppigere vandladninger, men ikke blærebetændelser.
 • Myte 2: Sex kan føre til urinvejsinfektioner.

  Fakta: Der er en sammenhæng mellem urinvejsinfektion og sex. Det skyldes sædvanligvis, at bakterier fra urinrøret malkes op i blæren. Derfor kan det anbefales at tisse lige efter samleje.
 • Myte 3: Tranebær kan kurere en urinvejsinfektion.

  Fakta: Det er en myte, at tranebær – eller produkter, som de sure bær indgår i – kan kurere urinvejsinfektioner. Tranebærsaft kan forebygge urinvejsinfektion hos nogle mennesker, men langtfra alle.
 • Myte 4: Man kan tisse en urinvejsinfektion væk.

  Fakta: Nogle kan måske gøre det, men det er ikke videnskabeligt bevist. Derimod er det bevist, at man kan forebygge urinvejsinfektioner ved at drikke rigeligt – og som følge deraf tisse rigeligt.
 • Myte 5: Trusser af bomuld eller uld er bedre end en g-streng.

  Fakta: Fagfolk kan ikke sige noget om, hvorvidt bomuldsunderbukser eller uldundertøj forebygger urinvejsinfektioner. Det er heller aldrig bevist, at g-strengstrusser øger risikoen for urinvejsinfektioner.

 • Myte 6: Homøopatiske midler kan kurere urinvejsinfektioner.

  Fakta: Vi har ingen erfaring eller beviser for, at homøopatiske midler virker mod urinvejsinfektioner. Det er en meget udbredt sygdom, så hvis det virkede, havde vi hørt om det.

 • Myte 7: En urinvejsinfektion øger risikoen for at få flere.

  Fakta: Det er ikke sandt, at man har større risiko for at få urinvejsinfektion, når man har haft lidelsen. Mange oplever måske et par infektioner i løbet af livet, men der er ingen sammenhæng mellem tilfældene. Infektionen kan typisk komme efter en udlandsrejse. Så bliver den behandlet og er et overstået kapitel.

 • Myte 8: Sukker øger risikoen for urinvejsinfektion.

  Fakta: Det er en myte, hvis man ikke er diabetiker, for så udskiller man ikke nævneværdigt sukker i urinen. Sukker i urinen giver øget risiko for urinvejsinfektion. Derfor er diabetikere mere udsatte, hvis sukkersygen er dårligt reguleret.

Læs også:

Læge: Urinvejsinfektioner skyldes ofte dårlige vaner

Undgå urinvejsinfektioner: Det kan du selv gøre

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.