Udgivet d. 6. januar 2022

Speciallæge i urologi Frank Schmidt fra Aarhus Universitetshospital fortæller, hvad du selv kan gøre for at forebygge urinvejsinfektioner:

 1. Få rigeligt med væske. Sørg for at drikke rigeligt – gerne et par liter om dagen. Det behøver ikke kun at være vand – kaffe, te og saft tæller også med i regnskabet.

 2. Husk at gå på toilettet. Hyppige vandladninger forebygger urinvejsinfektioner. Gå på toilettet hver 3. eller maksimalt hver 4. time i de vågne timer.

 3. Tøm blæren ordentligt. Hvis du har svært ved at tømme din blære, så prøv med dobbelt vandladning: Tis så meget, som du kan. Rejs dig fra toilettet og foretag dig noget andet i cirka 10 minutter. Gå så på toilettet og prøv igen.   

 4. Tør dig i den rigtige retning. Det anbefales altid, at man tørrer sig forfra og bagud, så eventuelle bakterier tørres mod endetarmen.

 5. Tag et dagligt brusebad, men drop intimsæben. God hygiejne kan forebygge urinvejsinfektioner. Overdreven hygiejne kan derimod være vejen til en infektion. Et dagligt brusebad med vand og almindelig sæbe er tilstrækkeligt. Brug ikke intimsæbe. Skeden er selvrensende. Intimsæbe irriterer slimhinderne og forstyrrer den naturlige bakterieflora.

 6. Tøm blæren før eller efter sex. Lad altid vandet før eller efter samleje. Under samleje malkes bakterier i urinrøret op i blæren. Tis dem ud bagefter. Hvis du har tømt blæren før samleje, er der mindre urin, som bakterierne kan udvikle sig i.

 7. Skift sexstilling. Bakterievandringen fra urinrøret til blæren er størst ved missionærstillingen, hvor kvinden ligger nederst. Risikoen er mindre, når kvinden sidder øverst. Hos ældre kvinder kan glidecreme forebygge mikrorifter i skedens slimhinde. 

 8. Lokal hormonbehandling. Tal med lægen om mulighederne for lokal østrogenbehandling, hvis du er kvinde og efter overgangsalderen. Behandlingen påvirker slimhinderne og surhedsgraden i skeden, så risikoen for urinvejsinfektioner bliver mindre. Man skal ikke være bange for øget fremkomst af brystkræft, for den mængde hormon, der gives lokalt – om det er stikpiller eller en ring – er så lille, at der ikke vil være virkning andre steder i kroppen.

 9. Ty til tranebær. Tranebærsaft kan forebygge, men ikke behandle urinvejsinfektioner hos nogle mennesker. Så drik det bare, hvis du kan lide smagen.

Gå til lægen, hvis du har symptomer

Kontakt egen læge, hvis du har symptomer på urinvejsinfektion.

Typiske symptomer:

 • Hyppig vandladning.
 • Kraftig tissetrang, men der kommer ikke så meget ud, når man er på toilettet.
 • Sviende vandladning – det kan føles som at tisse glasskår.
 • Feber.
 • Blod i urinen.

Lægen eller en sygeplejerske vil typisk tage en urinprøve for at undersøge, om der er bakterier i urinen.

Hvis du har symptomer og der er bakterier i urinen, vil du typisk blive behandlet med antibiotika.

Er der ingen bakterier i urinen, skal tilstanden ikke behandles. Du vil som regel blive anbefalet at se tiden an.

Ved hyppige symptomer på urinvejsinfektion skal lægen på banen for at undersøge årsagen.  

Læs også:

Læge: Urinvejsinfektioner skyldes ofte dårlige vaner

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.