Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Professor: Der er flere gode grunde til at blive vaccineret – både for din egen og for andres skyld. 

Hvad vil du helst have: et lille stik i armen eller en smitsom sygdom, der slår benene væk under dig? 

- Vælger du stikket, slipper du sandsynligvis selv for at blive syg. Men du beskytter også andre, fordi du ikke risikerer at blive smittebærer og gå rundt med virus og smitte andre, selvom du ikke selv er syg, fremhæver Lars Østergaard.

Han er professor og ledende overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.  

Det gælder for eksempel for influenza, som raske ansatte på sygehuse og plejehjem kan overføre til ældre eller svækkede mennesker. Og for HPV, som kan være kræftfremkaldende, og som man uden en vaccination risikerer at overføre til en eller flere seksualpartnere, uddyber professoren.   

Vaccine beskytter mod andre sygdomme

Modstand overfor smitte er en vigtig del af kroppens forsvar mod infektionssygdomme.

Når du har været syg, bliver du ofte immun, så du ikke får den samme sygdom igen.

Med en vaccination, hvor du får en lille dosis svækkede eller døde sygdomsfremkaldende stoffer ind i kroppen, kan du opnå immunitet uden at skulle gennemleve sygdommen først.

- Vaccinationer træner vores immunsystem i at være beredt, når vi møder smitsom sygdom eller noget, vi ikke kan tåle, forklarer Lars Østergaard.

Efteråret er sæson for influenzavaccinationer

Ældre, hjertepatienter, diabetikere, astmaramte, svært overvægtige og gravide er nogle af de befolkningsgrupper, som har øget risiko for at blive alvorligt syge af influenza.

De får derfor tilbudt vaccinationen gratis. Og der er flere gode grunde til at takke ja, fastslår Lars Østergaard:

- Normalt siger man, at en vaccine kun beskytter mod den sygdom, den er rettet mod. Men influenzavaccine beskytter også mod lungebetændelse og hjertekarsygdomme som blodprop i hjertet. For svækkede mennesker og patienter med kronisk sygdom i hjerte og lunger er det vigtigt at forebygge den type lidelser, understreger han. 

Normalt vaccinerer man mod influenza i oktober og året ud. Hvis du bliver vaccineret senere, risikerer du ikke at kunne nå at opbygge tilstrækkelig immunitet, før du bliver udsat for smitte. 

Plusser og minusser 

Sundhedsmyndighederne vurderer løbende, hvilke vacciner, der skal tilbydes til forskellige befolkningsgrupper. 

- Man vaccinerer ikke bare løs, blot fordi det er muligt. Man vurderer altid, hvilke fordele og ulemper, der er ved vaccination. Det tæller på plussiden, at den beskytter mod infektioner og følgesygdomme, mens prisen for vaccination og eventuelle bivirkninger kan være minusser, forklarer Lars Østergaard.

Bivirkningerne ved vaccinationer begrænser sig typisk til forbigående symptomer som ømhed, rødmen og feber, bemærker han.

Du kan selv købe en vaccine 

Får man ikke tilbudt en vaccine, kan man vælge at købe den. Selv valgte Lars Østergaard at få sine store børn vaccineret mod meningokokker — meningitis — da de skulle på efterskole, hvor mange unge er tæt sammen. Den vaccine er nemlig ikke en del af beskyttelsen i det danske børnevaccinationsprogram.  

Skal du ud og rejse, kan det også være fornuftigt at blive vaccineret mod nogle af de sygdomme, som du risikerer at løbe ind i under fremmede himmelstrøg.

-Tag en snak med lægen, for det er helt individuelt, hvad der er brug for. Det afhænger både af rejsemålet, rejseformen, turens varighed og dine hidtidige vaccinationer, forklarer Lars Østergaard.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.

Vaccination kommer fra ko