Udgivet d. 3. februar 2017 
Tina Wissing sidder foran lysterapilampen

Hver vinter har Tina Meier Wissing levet med dyk i humøret og mangel på energi og overskud. Men hun har fundet en vej ud af mørket. Opskriften er et dagligt lysbad.

Det var en typisk vintermorgen i 2006. Tina Meier Wissing lå i sengen i sit hjem i Silkeborg og kunne ikke komme op, da vækkeuret ringede. Det var ikke, fordi hun fejlede noget fysisk. Hun orkede simpelthen ikke at stå ud af sengen.

- Jeg havde ikke lyst til noget. Jeg var bare mismodig og træt. Dagen virkede uendelig lang, og det eneste, jeg kunne tænke på, var, hvornår jeg kunne komme i seng igen, fortæller hun.

49-årige Tina Meier Wissing er en af de fem procent danskere, hovedsageligt kvinder, som hvert år bliver ramt af vinterdepression. En lidelse, som adskiller sig fra andre typer af depressioner, fordi den kommer, når dagene bliver kortere, og forsvinder igen, når lyset kommer tilbage med foråret.

Symptomerne er blandt andet tristhed og mangel på energi. Og for Tina Meier Wissing betød det, at hun hver vinter følte sig som et andet menneske, som en ringere udgave af sig selv.

- Jeg er normalt meget aktiv og energisk. Men når lyset forsvinder, kan jeg ikke genkende mig selv. Jeg ændrer mig. Jeg går helt i stå og har ikke lyst til noget, siger hun. 

Gnisten er tilbage

En dag faldt hun over en artikel om lysterapilamper. Og selv om den ikke stillede nogle garantier, tænkte Tina Meier Wissing, at det var forsøget værd. Hun anskaffede sig en lampe med en lysstyrke på 10.000 lux og gik i gang med at tage et dagligt bad i kunstigt sollys. I dag, ni år senere, er lysterapilampen fast ingrediens i hendes liv.

- Jeg tager lys hver dag hele vinterhalvåret, og jeg kan mærke en kæmpe forskel. Det er helt vildt, som det kvikker op. Jeg kalder det mit daglige lysbad. Det giver energi og gnist og glæde. Jeg springer godt nok ikke ud af sengen om morgenen, som jeg gør om sommeren. Men jeg har nemmere ved at komme op. Situationen, hvor det er næsten fysisk umuligt at komme ud af sengen, er væk. Nu har jeg lyst til at komme i gang med dagen!

Vinterbader hver dag

Lysbadet tager Tina Meier Wissing på arbejdet, hvor hun har anbragt lampen ved siden af sin computerskærm. Hun tager en halv til en hel time hver formiddag. Og den daglige dosis lys har ført andre gode ting med sig. Tina Meier Wissing har fået energi og overskud til gøremål, som har en gavnlig effekt på hendes vinterhumør.

Hun vinterbader hver morgen kl. 06 i den nærliggende Almindsø med venner fra vejen. Hun går til yoga en gang om ugen. Og når hun kan se sit snit, går hun en tur ud i den friske luft. Alt sammen ting, hun ikke havde overskud til før, hun begyndte på lysterapien. 

Det er derfor, Tina Meier Wissing har sagt ja til at medvirke i Din Guide til Sundhed. Hun vil gerne give sine gode erfaringer videre. Men hun har en advarsel til andre, som vil tage lysterapi.

- Pas på med at tage lyset for sent på dagen. I begyndelsen tog jeg lys, når jeg kom træt hjem fra arbejde om eftermiddagen. Det betød, at jeg fik så meget energi, at jeg ikke kunne sove om natten.

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'. Er du ikke tilmeldt, kan du gøre det her.