Indstillet:
Direkte Lunge CT team (radiologi, lungemedicin, praksiskonsulent), Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

Kort beskrivelse af løsningen:
"Direkte Lunge CT" giver den praktiserende læge mulighed for at henvise patienter til en CT skanning af lungerne med lavere stråledosis end en almindelig skanning.

Målgruppen er patienter med symptomer, der ikke opfylder kriterier for at indgå i en lungekræftpakke, men hvor den praktiserende læge grundet “low risk - but not no risk” symptomer, vil have patienten undersøgt.

Skanningsbillederne ses dagen efter i fællesskab af en radiolog og en lungemediciner. Hvis der er mistanke om lungekræft, overgår patienten direkte til videre udredning hos lungemedicinerne, men ses der ikke noget på skanningsbillederne, sendes svaret til den praktiserende læge og patienten overgår til videre opfølgning her.

Denne målgruppe af patienter vil normalt få foretaget røntgenbillede af lungerne. Hos 15 % af de patienter, som viser sig at have lungekræft, vil røntgenbilledet være normalt. Patienten forsinkes dermed i deres udredning, hvilket kan få betydning for deres overlevelse af sygdommen.

"Direkte Lunge CT" er et tilbud til de praktiserende læger og patienten og er en mere præcis undersøgelse til at finde lungekræft i tidlige stadier. Den hurtige udredningstid kan samtidig minimere patientens bekymring og i tilfælde af en kræftdiagnose, giver den tidlige diagnose større chance for et mere ukompliceret behandlingsforløb til stor værdi for patienten.