Indstillet:
Mona Carøe Jensen, Regionshospitalet Randers

Kort beskrivelse af løsningen:
Projektet handler om at anvende flere bitre grøntsager i storkøkkener. Bitre grøntsager er f.eks. alle sorter af savojkål og grønkål samt nogle sorter af hvidkål, rødkål, spidskål og forskellige rodfrugter.

Bitre grøntsager er interessante, fordi de muligvis har en positiv indvirkning på helbredet. Et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viste en tendens til, at 500 gram grove grønsager pr. dag i 12 uger havde en positiv effekt på vægttab og fysiologiske indikatorer på livsstilsrelaterede sygdomme, primært diabetes 2 og hjertekarsygdomme.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers har i samarbejde med Økologisk Landsforening, Månsson Øko ApS, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Årstiderne samarbejdet om projektet. Patientkøkkenet har stået for at afprøve, om grøntsagerne kunne tilsmages, så de kan bruges i storkøkkenet. Det viste sig, at grøntsagerne forholdsvis nemt kan bruges i produktionen, men at det kræver noget mere tilsmagning end traditionelle grøntsager. Til gengæld smager grøntsagerne også i sig selv af mere.

Det er lykkes at lave gode retter, bl.a. har der været forsøg i hospitalets kantine, hvor der i stedet for almindelige grøntsager er brugt bitre grøntsager. Dette skete uden at informere kunderne om brugen af de bitre grøntsager. Dette medførte ingen kommentarer eller lignende. Da der blev orienteret om forsøget, vakte det stor interesse for retterne. Patientkøkkenet har testet mange grøntsager og sorter og udarbejdet en oversigt/skema over, hvordan de forskellige grøntsager og sorter kan anvendes og tilsmages. Skemaet kan bruges af alle køkkener og dermed gøre det lettere for andre køkkener at komme i gang med at bruge bitre grøntsager i produktionen.

Vi tror på, at velsmagende mad sammen med god behandling og pleje giver det bedste forløb for vores patienter. Samtidig vil vi gerne inspirere vores medarbejdere og patienter til at spise mere sundt, herunder flere grøntsager ved at vise dem, hvordan man kan bruge sunde råvarer til at lave lækre og indbydende retter.