Indstillet:
Pilonidal teamet på kirurgisk afdeling, Regionshospitalet Randers

Kort beskrivelse af løsningen:
På kirurgisk afdeling i Randers har vi regionsfunktion for kompliceret pilonidal sygdom. Dette er en lidelse med dannelse af bylde i kløften mellem balderne i den akutte fase - og i den kroniske fase med dannelse af cyster og fistelgangssystemer i underhuden i området mellem balder. Tilstanden kan være frygtelig generende for unge mænd den oftest rammer.

Siden 2010 har vi behandlet dem med kløft løft teknik som er en blandt enkelte førende teknikker på markedet med bedst resultater. Ikke desto mindre oplever vi (på lige fod med alle andre kirurger i verden, der opererer denne ret hyppige lidelse), at 15-20% af vores patienter heler dårligt med langvarige postoperative forløb i vores ambulatorie med multiple konservative og kirurgiske tiltag for at få dem i mål. Det lykkes altid, men patienterne kan gå hos os flere år (unge, arbejdsaktive).

Inden for kirurgi af perianale fistel på morbus Chron patienter er man begyndt med gode resultater at høste fedtceller på maven og transplantere det om i fistlerne, hvilket hos en god del får dem til at lukke sig. Det er ikke for fyldens skyld, men for alle de gode vækst- og helingsfaktorer der er i fedtcellerne.

Vi har på forsøgsbasis - som de første nogen sinde - prøvet denne teknik af på indtil videre 6 af vores ikke helende pilonidal patienter og det går dem over alt forventning. Halvdelen er fuldt helet og den anden halvdel er godt på vej.

I stedet for år-lange forløb med konservativ behandling og resering ugentligt ved hjemme sygeplejersker ser det nu ud til, at vi med denne behandling kan få disse patienter til at hele markant hurtige, hvorved de kan genoptage deres liv, som de kendte det fra tidligere.

Løsningen er inspireret af Kirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.