Den enkelte medarbejders uddannelsesaktiviteter er en del af arbejdspladsens samlede kompetenceudvikling. Det er derfor vigtigt, at aktiviteter planlægges nøje ud fra arbejdspladsens og den enkeltes behov for kompetenceudvikling.
Start med at undersøge, hvilket behov medarbejderen eller afdelingen har for, at der udvikles nye kompetencer.
Før tilmelding til et kursus er det vigtigt, at du og medarbejderen får afklaret om uddannelsesaktiviteten kan tilføre arbejdspladsen de rette kompetencer og tilgodeser medarbejderens udviklingsønsker.
Forhold dig til:
-
Hvad skal kurset/kompetenceudviklingsforløbet bruges til?
-
Hvilket behov skal det dække?
-
Hvordan skal det forankres i jobbet/afdelingen?
Ved at overveje dette, kan I få større udbytte - til gavn for medarbejderen og arbejdspladsen.
Når I skal afdække medarbejderens behov for kompetenceudvikling, kan læringsskemaet være en hjælp. Hensigten med skemaet er at give et overblik over sammenhænge, muligheder og forhindringer
Din opgave som leder er at sætte den enkelte medarbejders kompetenceudvikling ind i en strategisk kontekst; bidrager kurset med færdigheder, der er efterspurgt i afdelingen, og som understøtter den vej, du som leder tænker, at afdelingen skal bevæge sig?
Læringsskemaet udfyldes af medarbejderen og drøftes med dig som afdelingsleder. Formålet med drøftelsen er at skabe et fælles billede af muligheder og udfordringer og afsløre forskellige opfattelser af virkeligheden.
Det udfyldte skema vil derefter fungere som kontrakt eller handlingsplan, der skal følges op på.
Til alle kurser foreligger der en kursusbeskrivelse. Den beskriver formål, mål og indhold for det enkelte kursus og kan være god at tage udgangspunkt i, når det skal vurderes, om det er den rette løsning til behovet.