Hvorfor har Region Midtjylland en whistleblowerordning?
Offentlige virksomheder med 50 eller flere medarbejdere er som følge af EU's whistleblowerdirektiv (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2019/1937 af 23. oktober 2019) forpligtede til at have en whistleblowerordning.
Hvilke sager er egnet til ordningen?
Whistleblowerordningen behandler kun viden eller begrundet mistanke om besvigelser og uregelmæssigheder af væsentlig karakter, f.eks.
Strafbare forhold, f.eks. misbrug af økonomiske midler, tyveri, bedrageri, bestikkelse, grove overtrædelser af tavshedspligt mv.
Alvorlige overtrædelser af lovbestemmelser, interne regler og manglende efterlevelse af juridiske forpligtelser.
Hvem kan indberette oplysninger?
Ansatte i Region Midtjylland, eksterne samarbejdspartnere og leverandører kan indberette oplysninger til regionens whistleblowerordning.
Hvordan indberetter man?
Indberetning kan kun ske via internetportalen hos regionens eksterne samarbejdspartner, advokatfirmaet Bech-Bruun.
Du kan ikke indberette via e-mail, fordi der er tale om fortrolige personoplysninger, der ikke må sendes ukrypteret over det åbne internet.
Når du har foretaget en indberetning, vil du senest 7 dage efter, at indberetningen er modtaget i whistleblowerportalen få en bekræftelse fra Bech-Bruun om, at indberetningen er modtaget, hvis indberetteren har valgt at følge sagen.
Du vil som udgangspunkt inden for 3 måneder efter, at du har modtaget en bekræftelse modtage en meddelelse om sagens afslutning.
Hvis behandlingen af indberetningen kræver længere tid end 3 måneder, vil Bech-Bruun orientere dig herom med en begrundelse for, hvorfor yderligere undersøgelsestid er nødvendigt.
Du vil også som udgangspunkt inden for rammerne af lovgivningen tillige blive orienteret om udfaldet af undersøgelserne.
Hvem behandler oplysningerne?
Region Midtjylland har valgt advokatfirmaet Bech-Bruun til at tage sig af de henvendelser, der kommer ind via ordningen. Ved indkomne anmeldelser foretager Bech-Bruun senest første efterfølgende hverdag en indledende administrativ screening af anmeldelsen for at vurdere, om den falder inden for whistleblowerordningens formål.
Hvis en henvendelse drejer sig om oplysninger, der ikke falder ind under ordningen, vil indberetteren få besked om, at sagen ikke bliver behandlet eventuelt med en vejledning til, hvem man alternativt kan kontakte.
Hvis oplysningerne er omfattet af ordningen, videresender Bech-Bruun oplysningerne til regionens vurderingskomité, som sørger for den videre behandling af oplysningerne.
Komitéen består af vicedirektør Carsten Lind, Regionssekretariatet, økonomidirektør Mette Jensen fra Koncernøkonomi og vicedirektør Jørn Mørup fra Koncern HR.
Hvis Bech-Bruun ikke vurderer det hensigtsmæssigt at oversende oplysningerne til videre behandling hos kontaktpersonerne, videregives oplysningerne til regionsrådsformanden. I særlige tilfælde af inhabilitet vil opfølgningen af indberetningen tillige ske ved Bech-Bruun.
Når sagen er afsluttet, melder regionen tilbage til Bech-Bruun om udfaldet, og som selvstændigt vurderer, hvorvidt der er fulgt tilstrækkeligt op på indberetningen.
Kan jeg være anonym?
Ja. Hvis du i forbindelse med din indberetning angiver kontaktoplysninger (navn, e-mail, telefonnummer) er det som udgangspunkt kun Bech-Bruun, der ser oplysningerne, medmindre du giver dit samtykke til videregivelse.
Hvilke oplysninger modtager den, der er blevet indberettet oplysninger om?
Personer, der bliver indberettet oplysninger om til whistleblower-ordningen, vil blive informeret om:
- De fremsatte påstande
- Hvilken type oplysninger der er tale om
- Hvem oplysningerne er givet videre til
- Reglerne om indsigt i og mulighed for at korrigere oplysninger.
Informationen kan dog udskydes, hvis det er nødvendigt for at sikre bevismateriale – og i visse tilfælde helt undlades.
Hvornår skal du ikke bruge whistleblower-ordningen?
Du kan ikke bruge ordningen til at indberette samarbejdsproblemer, utilfredshed med ledelsesmæssige beslutninger eller utilfredshed med behandling på et sygehus. Her skal du i stedet henvende dig til din nærmeste leder, din tillidsrepræsentant eller patientkontoret i regionen.
Læs mere om patientrettigheder på Patientkontoret i Region Midtjyllands side.
Ordningen omfatter desuden ikke forhold, hvor der allerede er etableret særlige klagemuligheder.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål til ordningen, er du velkommen til at kontakte advokatfirmaet Bech-Bruun, advokat Morten Ulrich + 45 7227 3468.