Testaktivitet
I Region Midtjylland har COVID-19-testning hidtil været forankret i to overordnede testspor; henholdsvis sundhedssporet (podestationer på/ved de fem akuthospitaler) samt samfundssporet (teststationer i regi af Testcenter Danmark beliggende i Aarhus, Gødstrup og Viborg samt et underliggende mobilt testnetværk). Analyserne af test i sundhedssporet foretages på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, mens analyserne af test i samfundssporet foretages af Statens Serum Institut.
Der arbejdes i Region Midtjylland på en sammenlægning af de to testspor, hvilket er nærmere beskrevet nedenfor.
Ventetider
Der har været lange ventetider til test i samfundssporet i en periode. Årsagen har været smitteudbrud forskellige steder i Danmark, hvor analysekapaciteten i samfundssporet blev allokeret til andre regioner, således at Region Midtjylland har haft væsentligt færre tider til test i samfundssporet, hvor der på kort tid blev skaleret fra 10.000 tests om dagen til 3.800 tests om dagen. Region Midtjylland har dog siden fået 600 tests mere og har pr. den 5. oktober 2020 fået opjusteret analysekapaciteten fra 4.400 tests til 8.400 tests om dagen. I lyset af knaphed på test har regionen fortsat fokus på kontinuerligt at sikre tilstrækkeligt med tider til nære kontakter i samfundssporet.
De lange ventetider har givet en lang række gener for befolkningen, men samtidig har det også været vanskeligt for Region Midtjylland og testcentrene at planlægge og drifte tests, når der løbende justeres på kapaciteten. Der vil dog nu løbende blive opjusteret på analysekapaciteten i samfundssporet, og derved er det en national forventning, at der ikke fremadrettet opstår ventetid.
Derudover opleves der også forlængede svartider ved test i sundhedssporet, hvor det har været vanskeligt for Klinisk Mikrobiologisk Afdeling at leve op til målsætningen om, at 80 % af borgerne skal have svar indenfor 24 timer. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling er dog i gang med en større robustgørelse af analysekapaciteten.
Sammenlægning af sundhedsspor og samfundsspor, herunder robustgørelse af test- og analysekapaciteten
Regionsrådet gav i august 2020 en anlægsbevilling på 19,8 mio. kr. til udbygning af Klinisk Mikrobiologisk Afdeling samt afsatte en ramme på 15,5 mio. kr. til indkøb af analyseudstyr. Denne beslutning blev truffet med henblik på en permanent understøttelse af robustgørelsen af analysekapaciteten i Region Midtjylland.
Af hensyn til robustheden og en bred geografiske dækning af smitteopsporing og test i regionen etableres desuden syv faste testcentre, hvor det er muligt at booke tider til test i begge testspor. Disse faste testcentre oprettes i pavilloner, som placeres i umiddelbar nærhed til og drives af Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalerne i Randers, Viborg, Horsens, Herning, Silkeborg og Holstebro. Hospitalerne har driftsansvaret for testcentrene, men understøttes af TestCenter Danmark. Testsporene samles således i følgende byer:
- Viborg
- Silkeborg
- Aarhus
- Horsens
- Randers
- Holstebro
- Herning
Testcentrene får ansvar for drift af en række testsatellitter med tidsbestilling ved fx sundhedshuse. For nuværende planlægges med faste testsatellitter i de regionale sundhedshuse i Skive, Ringkøbing, Lemvig, Grenaa og Skanderborg.
Derudover tilknyttes mobile testenheder til hvert af de syv testcentre. De mobile enheder indgår som beredskab og kan indsættes til test ved smitteudbrud efter behov. De tilbyder test uden tidsbestilling til borgere uden symptomer. Disse mobile testenheder skal også indgå som kapacitet til test ved virksomheder til støtte i andre regioner samt i forbindelse med test ved grænseovergange.
Opbygning og løbende ibrugtagelse af det robuste test-setup i Region Midtjylland er påbegyndt i uge 41 med opbygning af Testcenter Horsens. Herefter følger opbygning af de øvrige testcentre, således at alle syv testcentre forventes opført og ibrugtaget i løbet af uge 47.
Systematisk test af sundhedspersonale
Region Midtjylland er i gang med planlægning af udrulningen af tilbud om systematisk test af kommunalt og regionalt sundhedspersonale med patient- og borgerkontakt med faste intervaller. Ved normal kontakt tilbydes test hver 6. uge. I afdelinger og på institutioner med særligt sårbare patienter/borgere samt afdelinger, hvor risikoen for smitte skønnes højere, intensiveres testningen således, at der tilbydes test hver 2. uge.
Den konkrete testning i kommunen foretages som udgangspunkt på arbejdspladsen. Medarbejdere fra regionen vil oplære udvalgte kommunale medarbejdere i podning, således de kan oplære det øvrige personale, der skal foretage systematisk podning af de kommunale medarbejdere.
Implementeringen af den systematiske test har været forsinket af, at Region Midtjylland har haft en begrænset kvote af analysekapaciteten. Udrulningen forventes er igangsat i uge 43 med indfasning i resten af oktober og november.
Fremtidige smitteudbrud i kommunerne
Ved fremtidige smitteudbrud i en kommune skal kommunen i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed indkalde den Lokale Beredskabsstab. Der vil i den forbindelse ske en konkret lokal koordinering i forhold til, hvilke indsatser og tiltag der skal foretages, herunder om der fx skal tilkaldes en mobil testenhed. Da der i en periode har været begrænsninger på, hvor mange test der samlet må gennemføres i Region Midtjylland, vil det også være i regi af denne koordinering, at der foretages en prioritering af tests.
Aktivitet på hospitalerne
Generelt ses en normalisering af aktiviteten på hospitalerne i Region Midtjylland.
Alle hospitaler afvikler i løbet af efteråret udsat aktivitet fra foråret. Hospitalerne har dog ikke selv kapacitet til at afvikle al aktivitet. Patienterne tilbydes derfor i vid udstrækning at komme på privathospital i de tilfælde, hvor regionen ikke selv kan afvikle aktiviteten. Generelt er forventningen, at aktiviteten stort set er afviklet i løbet af 2020.