Projektleder Gitte Kjeldsen fra MedTech Innovation Consortium og Marianne Jørgensen fra Regionshospitalet Horsens præsenterede arbejdet med forskningsprojektet Tværspor.
Det blev oplyst, at projektet har til formål at opnå større viden om årsager til uhensigtsmæssige indlæggelser og genindlæggelser, herunder om man kan forudsige og forebygge kritisk sygdom. Projektet har desuden fokus på at målrette den tværsektorielle indsats og styrke det tværsektorielle samarbejde. Dette sker via brug af kunstig intelligens, hvor der indsamles data fra både primær sektor, sekundær sektor samt registerdata.
Målet er, at projektet på sigt skal give afdelingerne et bedre arbejdsflow og mulighed for at strømline processer og arbejdsgange. Dette skal ske ved hjælp af en intelligent visitation, hvor det allerede i visitationen i højere grad bliver muligt at tilrettelægge arbejdsgange og "placere" de patienter, der kommer ind i afdelingerne, på en hensigtsmæssig måde. Marianne Jørgensen fortalte, at en god visitation både influerer på effektivitet, arbejdsmiljø og kvalitet. Det blev uddybet, at kunstig intelligens kommer i spil i forhold til at identificere mønstre i de historiske data, som kan hjælpe i forbindelse med visitation mv. af den konkrete patient. Algoritmen ser på mønstre over 12 år og for ca. 200.000 anonymiserede personer og kan således genkende profiler. Det blev nævnt, at det i forbindelse med visitation fx er meget væsentligt at kunne forudsige, hvilke patienter, der vil kræve mere tid (pga. komplikationer mv.).
Gitte Kjeldsen vurderede, at projektet gerne skulle bidrage til, at fx Akutafdelingen bedre kan håndtere det stigende antal patienter, de vil modtage i fremtiden som følge af ændringer i population mv. Marianne Jørgensen tilføjede, at der ligeledes er et perspektiv i forhold til den kommunale visitation – fx at man via algoritmen kan få konkrete anbefalinger til relevante kommunale tilbud til den enkelte patient.
I forhold til udbredelse af projektet i Region Midtjylland blev det vurderet, at arbejdet med projektet vil foregå i en klynge af gangen. Dette ud fra en betragtning om,
at det er vigtigt at få startet op og gøre sig nogle erfaringer, inden der fokuseres på en udbredelse i stor skala. Det blev slutteligt tilføjet, at man i et fremtidsperspektiv ligeledes kan forestille sig, at vagtlæger kan få adgang til algoritmen.
Udvalget takkede for præsentationen og hæftede sig ved de mange gode perspektiver ved projektet. Det blev særligt bemærket, at muligheden for at lave en intelligent visitation både har afsmittende effekt på effektivitet, men også på arbejdsmiljø og kvalitet.
Formanden opridsede afslutningsvis, at udvalget i det videre forløb kan overveje, om det er relevant at komme med en konkret anbefaling om dette projekt.
John G. Christensen og Hanne Roed var forhindrede i at deltage i sagens behandling.