Udvalget fandt, at mødet havde været udbytterigt.
Udvalget hæftede sig særligt ved brugen af henholdsvis virtuelle konsultationer og kunstig intelligens i forhold til fx at reducere tvang, som noget der har store perspektiver i forhold til at gavne både patienter og sundhedspersonale – og inden for både psykiatrien og somatikken.
I forhold til førstnævnte vurderede udvalget, at det er en gevinst for både patient og kliniker, at man på relevante steder i et patientforløb kan gøre brug af virtuelle kontakter, herunder konsultationer, monitorering og lign.
I forhold til sidstnævnte fandt udvalget, at brugen af kunstig intelligens som hjælpeværktøj til klinikerne vil bidrage til at give en tidligere og bedre behandling af patienter, ligesom det vil være en hjælp for sundhedspersonalet at få endnu mere datadrevet støtte. Der var enighed om, at oplægget herom på en ny måde synliggjorde, hvordan den megen dokumentation, der finder sted i sundhedsvæsenet, også kan bringes i spil med en deraf følgende mulighed for både at få øget kvalitet og patienten i centrum. Det blev i forlængelse heraf vurderet, at det fx inden for Psykiatrien vil være en gevinst, hvis PRO-data på sigt kan integreres i MidtEPJ.
Udvalget bakkede i høj grad op om, at der forskes videre med henblik på at udvikle varslingssystemer mv., som kan være støtteredskaber for klinikere – fx i forhold til tidlig opsporing af kritisk sygdom. Det blev vurderet, at brug af kunstig intelligens skal med som et fokusområde i udvalgets endelige afrapportering, og at oplægget fra Psykiatrien kunne være en egnet case i den sammenhæng.
Det blev aftalt, at udvalget sammen med referatet får tilsendt afrapporteringen fra hospitalsudvalgets studietur til London, hvor udvalget besøgte Babylon Health. Babylon Health, der netop tilbyder online sundhedsydelser, som blandt andet er baseret på brug af kunstig intelligens.
Udvalget var herudover inspireret af brugen af digitale forløbsguides (apps og lignende) som led i behandlingen og i kommunikationen mellem patient og kliniker. Det blev aftalt, at der på et kommende møde drøftes brugen af diverse apps, der vedrører dialogen mellem patienter og almen praktiserende læger.
Afslutningsvis opridsede formandskabet, at oplæggene også illustrerede, at succesfuld implementering af ny teknologi handler meget om både mindset og forankring i klinikken, og at det ofte ikke er selve den teknologiske løsning, der er det primært interessante. Det blev således vurderet, at Psykiatriens succeser på området i høj grad skyldes en solid forankringen i klinikken.
Christian Møller-Nielsen, John G. Christensen og Steen Jakobsen deltog ikke i sagens behandling.