Anbefalinger
Udvalget drøftede, hvilke anbefalinger der skal indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Politisk udvalg vedrørende digitale sundhed
Udvalget tilkendegav, at det for det første ønsker at anbefale til regionsrådet, at der også i 2022 er et politisk udvalg, der konkret beskæftiger sig med og følger udvikling af digitale sundhedsløsninger, herunder løsninger der går på tværs af sektorgrænser.
Udvalget vurderede, at et fortsat politisk fokus på udviklingen af området er væsentligt for Region Midtjylland - bl.a. ud fra et ønske om at fastholde det nuværende momentum i udviklingen, som på flere områder er blevet intensiveret - blandt andet grundet COVID-19.
I forlængelse af Region Midtjyllands digitaliseringsstrategi, der skal sikre udviklingen og tranformationen af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland, anbefaler udvalget desuden, at regionsrådet understøtter implementeringen af strategien med de nødvendige økonomiske prioriteringer.
Yderligere tværsektorielt samarbejde om udbredelse af løsninger, der øger sammenhæng
Udvalget tilkendegav, at det for det andet ønsker at anbefale til regionsrådet, at der tages konkrete initiativer til yderligere tværsektorielle samarbejder om udbredelse af løsninger, der øger graden af sammenhæng i forløb og på tværs af sektorer for patienten.
I forlængelse af Region Midtjyllands digitaliseringsstrategi hæftede udvalget sig således ved, at fokus skal være på, at det skal være nemmere at være patient, og at det i den sammenhæng er et succeskriterie, at patienten kan bevæge sig gennem flere sektorer uden at "opdage det". Det blev tilkendegivet, at i det omfang de forskellige sektorer benytter det samme patientrettede system, vil patientrejsen i højere grad komme til virke sammenhængende.
Udvalget vurderede, at det undervejs i udvalgsarbejdet hidtil er blevet præsenteret for en række digitale løsninger bidrager til at skabe sammenhængende patientforløb og mere "sømløse" overgange for patienten. Dette har blandt andet være i form af patientrettede apps, der digitalt guider patienten gennem et forløb, og som usynliggør den bagvedliggende organisering, samt app-løsningerne 'De nære Behandlingstilbud' og 'Et samlet patientoverblik', der gør det lettere for sundhedspersoner og sektorer at samarbejde om patientforløb og skabe overblik over aftaler og forløb, der krydser sektorgrænser.
Udvalget vurderede, at de bedre forløb, som følger af sådanne løsninger, vil kunne bidrage til at reducere både antallet af ambulante besøg og genindlæggelser. Udvalget tilkendegav i forlængelse heraf, at der er behov for en bredere implementering, hvilket et kommende politisk udvalg vil kunne følge op på.
Samskabelse – gøre borgerne/patienterne til samarbejdspartnere
Udvalget tilkendegav, at det for det tredje ønsker at anbefale til regionsrådet, at der tages initiativ til inddragelse af patienter, pårørende og eventuelt relevante organisationer i forbindelse med udvikling af fremtidige digitale patientrettede værktøjer, idet denne sparring med målgruppen bidrager til at øge kvaliteten og til at sikre, at patienten er bedre inddraget og forberedt gennem forløbet. Udvalget hæftede sig ved, at de digitale værktøjer understøtter, at borgerens egne ressourcer bringes i spil, fx ved inddragelse af patienter i forbindelse med udarbejdelse af de telemedicinske løsninger, som udvalget er blevet præsenteret for.
Udvalget vurderede, at anbefalingen skal ses i forlængelse af regionens sundheds- og hospitalsplan, hvor det bl.a. fremgår, at teknologi og digitale værktøjer skal bidrage til inddragelse af patienten i behandlingsforløbet og understøtte borgerens ansvar for egen sundhed, hvor det er muligt. Det blev vurderet, at teknologien kan bidrage til at øge de forpligtende samarbejder mellem region og kommuner.
Udvalget anmodede slutteligt om, at der til det næste udvalgsmøde den 14. juni 2021 blev afsat tid til drøftelse af et første udkast til udvalgets skriftlige afrapportering til regionsrådet.
Afrapportering
Udvalget fik indledningsvist præsenteret tre bud på forskellige vinkler på en præsentationsfilm. Disse bud var:
- Patientens vinkel på digital sundhed
- Tværsektorielt samarbejde og digital sundhed
- Konkret patientcase om digital sundhed
Udvalget ønskede, at det forud for udvalgsmødet den 14. juni 2021 undersøges, om der i stedet kan udarbejdes en forløbsbaseret-app, der præsenterer regionsrådet for relevante nedslag i udvalgets arbejde og samtidig giver regionsrådets medlemmer et indblik i, hvad en forløbsapp bidrager med – herunder at brugeren er mere forberedt, idet han/hun selv er informeret og involveret. Det blev foreslået, at relevant filmmateriale, der allerede er produceret, eventuelt kunne indgå heri, samt at der kunne indgå korte videoer fra de enkelte udvalgsmedlemmer om, hvad de har opdaget/hæftet sig ved i løbet af udvalgsarbejdet.
Desuden ønskede udvalget, at der tænkes et perspektiv ind i app'en, sådan at afrapporteringen også peger hen mod fremtidens digitale sundhedsvæsen, som det kunne tage sig ud. Som eksempler blev nævnt hjertebehandling og samarbejdet mellem region og kommuner inden for dette område, TVÆRSPOR og VR-brillen, der blev præsenteret på 1. udvalgsmøde.
Såfremt det ikke er muligt at udarbejde en forløbsbaseret-app i forbindelse med fremlæggelsen, ønskede udvalget, at benytte en kombination af et mundtligt oplæg og en kort film til præsentation af udvalgets anbefalinger på regionsrådets temadag den 6. september 2021.
Ekstra udvalgsmøde
Udvalget anmodede administrationen om at indkalde til et afsluttende udvalgsmøde medio august 2021 med henblik på drøftelse af fremlæggelse af udvalgets anbefalinger på regionsrådets temadag den 6. september 2021.
Jørgen Winther og John G. Christensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.