Direktionen besluttede i august 2020, at alle arbejdspladser i Region Midtjylland skulle gennemføre en mindre trivselsundersøgelse i efteråret 2020. Trivselsmålingen blev sat i værk på baggrund af COVID-19-pandemien, som påvirker og har påvirket alle arbejdspladser og medarbejdere i Region Midtjylland. Trivselsmålingen blev gennemført i hele regionen i perioden 28. september til 12. oktober 2020.
Resultaterne er drøftet i mange lokale MEDudvalg (Hoved-MEDudvalg og Lokal-MEDudvalg), men på grund af situationen omkring COVID-19 er de endnu ikke drøftet i Regions-MEDudvalget.
Der kan i øvrigt henvises til, at forretningsudvalget er informeret om resultatet den 17. november 2020, og at der er lavet et særnummer af MidtNyt nr. 16 den 10. november 2020 (vedlagt).
Det midlertidige udvalg orienteres nedenfor, som tidligere aftalt, om resultaterne med henblik på at undersøgelsesresultaterne kan indgå som baggrundsviden i udvalgets videre arbejde og herunder i de senere dialoger med repræsentanter fra lokale arbejdspladser.
Resultater af trivselsmåling 2020
Svarprocenten har ikke overraskende været lavere end normalt, når Region Midtjylland gennemfører de almindelige TULE-undersøgelser, hvor der følges op på afsnitsniveau.
Der er udsendt i alt 28.855 spørgeskemaer i perioden. 13.714 har svaret, hvilket giver en svarprocent på 48. Ved seneste runde af TULE var svarprocenten på 71 (19.552 svar ud af 27.510).
Rapporter er udarbejdet på enheds- og afdelingsniveau. Ved den sædvanlige TULE udarbejdes også rapporter på afsnitsniveau. Det reelle ressourcetræk for driftsenhederne har herved været mindre ved trivselsmålingen end ved TULE.
I rapporten "Trivselsmåling 2020", som er vedlagt, gives et overblik over de samlede resultater af undersøgelsen i Region Midtjylland.
De 13 spørgsmål i trivselsmåling 2020 er primært kendte nuværende og tidligere TULE-spørgsmål, der giver mulighed for sammenligning både tilbage til seneste TULE 2018/2019 og til den kommende TULE i 2021/2022.
Spørgsmålene besvares på en 7-trins skala, hvor 7 = i meget høj grad, 4 = middel og 1 = slet ikke. Disse skalabesvarelser omregnes til at gå fra 0 til 100, hvor middelbesvarelsen 4 svarer til score 57. Scoren skal derfor ikke ses som en procentvis fordeling.
Herunder fremhæves nogle af resultaterne af undersøgelsen.
Spørgsmålet "Er du tilfredshed med dit job som helhed, alt taget i betragtning?", med en score på 74, kan ses som udtryk for medarbejdernes overordnede tilfredshed.
Spørgsmålet med højeste score er:
"Vi støtter hinanden i vanskelige situationer på arbejdet?" (score 79).
Resultatet kan være udtryk for, at medarbejderne oplever, at de – særligt under de aktuelle omstændigheder med COVID-19 – støtter hinanden i vanskelige situationer. Sammenlignet med TULE 2018-19, hvor følgende spørgsmål blev brugt, er der en mindre tilbagegang i scoren (tal i parentes er fra TULE 2018-19):
- "Oplever du, at ledelsen stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde?" score 77 (84)
- "Vi har et godt samarbejde" score 77 (79)
- "Er du tilfreds med dit job, alt taget i betragtning?" score 74 (77)
- "Jeg er tilfreds med den indflydelse, som jeg har på tilrettelæggelsen af mit arbejde" score 71 (75)
- "Har du tillid til de udmeldinger, som kommer fra ledelsen?" score 71 (78)
- "Vi tager fat på at ændre det, der ikke fungerer tilfredsstillende" score 66 (71)
- "Er du tilfreds med arbejdsmiljøet?" score 64 (69)
- "Lederen/Ledelsen inddrager medarbejderne i tilstrækkeligt omfang, når der træffes beslutninger" score 61 (70).
Tilbagegangen i tallene kan især formentlig tillægges det store pres, som COVID-19 lægger på organisationen.
Ud over de kendte spørgsmål, blev der stillet tre spørgsmål omhandlende tryghed:
- "Er du tryg ved at sige din mening til dine kolleger?" score 76
- "Er du tryg ved at sige din mening til din ledelse?" score 72
- "Jeg ved, at jeg trygt kan gøre opmærksom på et uforløst problem via mit Lokal-MEDudvalg (LMU) eller Hoved-MEDudvalg (HMU)" score 66.
De fleste er trygge ved at sige deres mening til ledelsen (score 72). Det er vigtigt, da dialog er en af de centrale værdier i Region Midtjylland. Generelt skiller resultaterne for spørgsmålene vedrørende om tryghed sig ikke ud markant i forhold til øvrige resultater.
Øvrige observationer
I forhold til stillingskategorier bemærkes følgende:
- Servicepersonale/teknisk personale ligger under gennemsnittet for regionen på alle spørgsmål i undersøgelsen
- SOSU-personale ligger under gennemsnittet for regionen på nær et spørgsmål under regionen på spørgsmålene
- Psykologer, sygeplejersker og bioanalytikere ligger en lille smule under regionens gennemsnit på 9 af 13 spørgsmål
- Ledergrupperne "læge personale og organisatorisk ledelse", "ledende sygeplejerske", "administrativ leder" og "øvrige ledere" har en højere score end hele regionen på alle spørgsmål, og flere steder er scoren mere end 10 højere
- Ergo-/fysioterapeuter, administrative AC-medarbejdere og administrative medarbejdere har alle en score, der er højere end regionsscoren på alle spørgsmål
- I rapporten ses ikke de store udsving i besvarelserne ud fra køn og alder. Det ses dog i lighed med TULE i 2018-19, at gruppen på 60 år og derover samlet set er mere tilfredse end de øvrige aldersgrupper.
Orientering om evaluering af Trivselsmåling 2020
Der laves en evaluering af trivselsmåling 2020 med repræsentativ involvering af berørte interessenter med henblik på at videreudvikle TULE og afprøve evalueringsformater i forhold til trivselsmålinger generelt.
Evalueringen gennemføres i perioden november 2020 til februar 2021.
Næste TULE
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering (TULE) og arbejdspladsvurdering (APV) gennemføres som udgangspunkt hvert andet år, og næste gang i 2021-22.