Rekrutteringssituationen og eksempler på tiltag vedrørende arbejdsstyrkeplanlægning og attraktive arbejdspladser
I Region Midtjylland er der løbende fokus på at følge rekrutteringssituationen og initiativer vedrørende arbejdsstyrkeplanlægning og attraktive arbejdspladser.
Vakante stillinger på Region Midtjyllands arbejdspladser indberettes elektronisk og samles i en opgørelse én gang årligt. Opgørelsen sammenholdes med udviklingen gennem årene (opgørelserne dækker vakancesituationen på alle hospitaler, i Psykiatrien og på Socialområdet. Alle opgørelser gennem årene kan ses på www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/statistik-analyse-og-bi-rapporter/statistikker/vakanceopgorelse). Den seneste årlige vakanceopgørelse (vedlagt som bilag) viser, at der har været en stigning i antallet af vakante stillinger på Region Midtjyllands arbejdspladser, koncentreret inden for faggrupperne læger, sygeplejersker, lægesekretærer og SOSU-personale.
Som det fremgår af kommentarerne til vakanceopgørelsen, skal antallet af vakancer ses i sammenhæng med, at der aldrig har været så stort et antal af sundhedsprofessionelle. Eksempelvis er der sket en stigning i antal sygeplejersker (jf. projekt 1.000 nye sygeplejersker) samtidig med, at der ses flere vakante stillinger. Set i forhold til initiativerne vedrørende "1.000 flere sygeplejersker" kan det fremhæves, at der er tilført økonomiske midler til bl.a. en række vagttunge afdelinger, som har haft svært ved at rekruttere flere sygeplejersker, og hvor der derfor nu figurerer flere vakante stillinger. Der gøres opmærksom på, at situationen omkring COVID-19 vurderes at kunne have haft negativ indflydelse på rekrutteringsmulighederne i 2020, og at vakanceopgørelserne viser øjebliksbilleder, og de reelle vakancer vil løbende variere hen over året og mellem årene.
Der arbejdes på tværs af regionen med en række initiativer, der sigter mod at have attraktive arbejdspladser og forebygge rekrutteringsudfordringer. Som bilag vedlægges kopi af et dagsordenspunkt til det seneste møde i Region Midtjyllands Koncernledelsesforum for HR (HR-forum), hvor der er oplistet en række eksempler på initiativer samt en kopi af Region Midtjyllands strategi for arbejdsstyrkeplanlægning (bilag). Som bilag vedlægges desuden uddrag fra direktionens fokusområder 2021 vedrørende Fremtidens attraktive arbejdsplads.
Endelig vedlægges Region Midtjyllands politik for grunduddannelser og Region Midtjyllands kompetenceudviklingspolitik, der beskriver de overordnede tilgange til uddannelse og kompetenceudvikling i Region Midtjylland, som bilag.
Særligt vedrørende 1.000 flere sygeplejersker, fuld tid og bedre introduktionsforløb og bedre sammenhæng i praktikforløb
Regeringen og Danske Regioner indgik den 10. januar 2020 en aftale om oprettelse af 1.000 ekstra sygeplejerskestillinger på landsplan fra 2021. Aftalen beskriver blandt andet følgende konkrete initiativer, der skal understøtte realiseringen af målet:
- alle stillinger slås op på fuld tid
- ret til fuld tid for plejepersonale
- bedre introduktionsforløb, herunder tid til oplæring i første tid af ansættelse
- initiativer, der kan skabe bedre sammenhæng i praktikforløb med henblik på at mindske frafald på uddannelserne.
I Region Midtjylland har det bevirket, at alle stillinger gældende fra 1. marts 2020 som udgangspunkt slås op som fuldtidsstillinger. Endvidere besluttede regionsrådet den 26. marts 2020, at alle deltidsansatte sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter (SOSU'er) på somatiske og psykiatriske hospitaler fik ret til at gå op i tid, herunder komme på fuld tid.
I forbindelse med regionsrådets aftale om budgettet for 2021 blev der prioriteret 4 mio. kr. til at understøtte initiativer, der aktivt arbejder for at lette overgangen fra studerende til nyansat på medicinske afdelinger, akutmodtagelser og i Psykiatrien. Endvidere arbejdes der også på at styrke introduktionen af de studerende m.v. i forhold til deres praktikforløb under uddannelsen.
1.000 flere sygeplejersker
Det fremgår af vedlagte bilag "Løbende opfølgning på 1.000 sygeplejersker", at der er sket en samlet stigning i antallet af sygeplejersker på 319,3 fuldtidsstillinger fra 4. kvartal 2019 til 4. kvartal 2020. Det skal dog bemærkes, at ud af stigningen på 319,3 fuldtidsstillinger, kommer 73,0 fuldtidsstillinger fra medicinstuderende ansat som sygeplejevikarer.
Det er derfor reelt tale om en stigning på 246,3 fuldtidsstillinger, selvom de officielle tal viser noget andet.
Måltallet for midtvejsstatus siger, at Region Midtjylland pr. 4. kvartal 2020 minimum skulle være 107,4 fuldtidsansatte sygeplejersker mere. Hvis stigningen på 246,3 fuldtidsstillinger kan fastholdes frem til 4. kvartal 2021 viser opgørelsen, at Region Midtjylland allerede har efterlevet aftalens forudsætninger på nuværende tidspunkt.
Fuld tid
Siden beslutningen om, at alle stillinger som udgangspunkt skal slås op på fuld tid og den forøgede ret for sygeplejersker og SOSU'er til at gå op i tid, er der sket en positiv udvikling. Det fremgår af vedlagte bilaget "Flere sygeplejersker på fuld tid", at i perioden 1. marts 2020 til 31. december 2020 blev 98 % af alle sygeplejestillinger slået op på fuld tid mod 80 % i 2019.
Ser man konkret på udviklingen i andelen af sygeplejersker på fuld tid, er der på alle hospitalsenheder sket en markant stigning.
Bedre introduktionsforløb og bedre sammenhæng i praktikforløb
På hospitalsudvalgsmødet den 1. februar 2021 blev hospitalsudvalget præsenteret for de initiativer, der er iværksat på de forskellige hospitalsenheder, med henblik på at skabe bedre introduktionsforløb og bedre sammenhæng i de studerendes praktikforløb samt lette overgangen fra at være studerende til at være nyuddannet og nyansat sygeplejerske.
Hovedbudskaberne fra præsentationen var, at der på regionens hospitalsenheder er fokus på, at nyuddannede og nyansatte sygeplejersker kommer godt i gang med bl.a. særlige oplæringsforløb for nyuddannede, projekter om onboarding, mentorforløb og sikker start. Projekterne er lokalt funderet, hvilket blandt andet har til formål at understøtte det lokale ejerskab til initiativerne. Der er tillige stor fokus på, at de studerende får en styrket introduktion til deres praktikforløb og ad den vej en bedre indgang til at være færdiguddannet sygeplejerske. Desuden er der indgået en partnerskabsaftale "Human First" mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitet og VIA University College om forskning og uddannelse, hvor et af indsatsområderne er sammenhængen mellem den teoretiske uddannelse og de praktiske uddannelsesforløb og de forskellige overgange (transitioner), der er både under uddannelsen og mellem uddannelse og arbejdsliv.
En nærmere beskrivelse af tiltagene er vedlagt som bilag, som de blev præsenteret på mødet. Der kan i øvrigt henvises til, at status og tiltag vedrørende rekrutteringssituationen, arbejdsstyrkeplanlægning og attraktive arbejdspladser i den kommende tid også drøftes i Regions-MEDudvalget, og at der er en orientering på vej til hospitalsudvalget.