Foranlediget af særligt situationen i Hedensted, hvor byens eneste lægehus har valgt at skille en lægekapacitet fra og samtidig nedbringe patienttallet med ca. 2.000 patienter, gives her en beskrivelse af Region Midtjyllands administrative procedurer i forbindelse med ændringer i lægepraksis.
I 2021 var mere end 300.000 borgere i Region Midtjylland berørt af en ændring i den praksis de var tilmeldt. Antallet af praksisændringer i regionen er nogenlunde konstant fra år til år.
Overordnet og lettere forenklet, findes der fire praksisændringstyper. I 2021 har ændringerne fordelt sig således:
- Udskiftning af læge i kompagniskab: 56
- Overdragelse til ny læge: 15
- Opsplitning: 2
- Nedlæggelse uden overdragelse: 2
Hovedparten af ændringerne (pkt. 1 og 2) vedrører situationer, hvor én af lægerne i et kompagniskab skiftes ud med en anden læge eller hvor hele praksis overdrages til ny ejer(e). Her oplyses de tilmeldte om, at der sker en ændring, hvilken ændring der sker og at ændringen berettiger den enkelte til at foretage et gebyrfrit lægeskift. Den enkelte borger vælger selv, om han/hun vil forblive tilmeldt hos den nuværende læge eller foretage et lægeskift. Regelgrundlaget for at sende denne meddelelse - lægevalgsbrev - fremgår af vedlagte bilag.
Hvis en læge udtræder af et kompagniskab uden at sælge sin kapacitet, kan de tilbageværende læger vælge at reducere patienttallet i forbindelse med, at der gives afkald på kapaciteten. Situationen i Hedensted er et eksempel på en sådan (sjældent forekommende) situation.
I få tilfælde (pkt. 3 og 4) sker det, at en praksis enten ikke kan sælges, eller at lægerne i praksis vælger at opsplitte den ene praksis i to nye praksis. I 2021 berørte de fire ændringer ca. 15.000 borgere. I begge situationer oplyses de tilmeldte om, at der sker en ændring, hvilken ændring der sker, og at den enkelte snart skal foretage et aktivt valg for at blive tilmeldt en anden lægepraksis.
Overvejelser omkring lægevalgsprocessen
Det følger af overenskomsten mellem regionerne og de praktiserende læger, at alle lægepraksis skal bemandes med speciallæger i almen medicin. Det er forventningen, at patienterne i mødet med de sundhedsprofessionelle oplever, at der tages de nødvendige individuelle hensyn, herunder at der tages hånd om den enkeltes helbredsmæssige udfordringer, uanset hvilken lægepraksis de er tilmeldt.
Selvom alle lægepraksis er forpligtede til at levere de ydelser og det serviceniveau, der er beskrevet i overenskomstaftalen, er der mange borgere, der sætter pris på at forblive tilmeldt den læge eller lægepraksis, som borgeren hidtil har været tilmeldt. Der er dog også borgere, som af egen drift skifter læge, fordi de ønsker en anden læge. Det er således ikke alle borgere, der nødvendigvis foretrækker den eksisterende praksis. Der kan være andre præferencer - så som afstand til lægen, ligesom nogle ønsker en helt bestemt læge, en læge af et bestemt køn eller vælger i forhold til størrelsen på lægehuset.
Tilknytningsforholdet mellem læge og patient hviler på princippet om borgerens frie lægevalg, og den enkelte borger kender bedst selv egne præferencer i forhold til lægevalg.
Lægevalgsprocessen, hvor borgeren aktivt skal vælge
I de situationer, hvor en lægepraksis opsplittes i to eller fraskriver sig patienter, fordi en ledig kapacitet ikke kan besættes, anmodes borgerne om at vælge læge. Der kan være en risiko for, at nogle borgere ikke kan vælge den lægepraksis de helst vil tilmeldes, fordi den pågældende praksis kun har plads til et begrænset antal patienter. Derfor orienteres borgerne i lægevalgsbrevet om, at fordelingen sker efter "først-til-mølle", så det er klart for alle, at der er en risiko for, at nogle af de valgbare praksis lukkes for tilgang undervejs.
For særligt at imødekomme svage borgere og sikre, at alle er stillet lige i lægevalgsprocessen, orienteres der i god tid om lægevalget. Af lægevalgsbrevet fremgår det, hvilken dato og tidspunkt der åbnes for lægevalg. Tidspunktet er fastlagt så tilpas lang tid efter at lægevalgsbrevet er sendt ud, at alle tilmeldte har modtaget brevet enten digitalt eller fysisk.
Administrationen er derudover løbende i kontakt med Borgerservice i en sådan proces, og ofte sørger kommunen for ekstra bemanding på det fastlagte tidspunkt, så de er klar til at hjælpe de borgere, der har behov for det. Endelig adviserer administrationen den IT-leverandør der leverer regionens løsning forud for situationer med lægevalg for en større gruppe af borgere, så det sikres, at IT-systemerne så vidt muligt kan håndtere tilmeldingsprocessen.
Som altovervejende hovedregel - og også gældende for de to opsplitninger i 2021 - er der plads til alle de tilmeldte i de to nye praksis. I opsplitningerne i 2021 var der ingen af de nye praksis, der lukkede for tilgang inden fristen for lægevalg udløb. Alle der foretog et aktivt valg, blev således tilmeldt den praksis de ønskede - ingen blev tvunget til at vælge en anden læge, end den de ønskede. Restgruppen af tilmeldte som ikke havde foretaget et lægevalg, blev af kommunen tildelt én af de to nye praksis.
Konkret vedrørende Hedensted
Situationen i Hedensted er usædvanlig da det kun sjældent ses, at en praksis ønsker at reducere patienttallet. Fordi der ikke er plads til de 2.000 patienter i eksisterende lægepraksis i nærheden, har regionen været nødsaget til at etablere et nyt lægetilbud. Af dagspressen og i henvendelser til regionen har der været tegn på en vis usikkerhed omkring situationen, måske særligt fordi det nye lægetilbud ikke var på plads, da praksisændringen blev kendt. Med annonceringen er der nu tildelt to 0-ydernumre. De skal fremover sikre et nyt lægetilbud i lægedækningsområde Hedensted, som omfatter postnumrene 8722, 8723, 8781 og 7120.
Lægevalgsprocessen behandles som ved en opsplitning. Fordi Hedensted Lægehus betjener mange borgere, berører opsplitningen mange flere borgere end det typisk er tilfældet ved ændringer i lægepraksis.
Administrationen har noteret sig de synspunkter, der undervejs er kommet frem omkring processen, særligt i henseende til svage borgeres muligheder. Administrationen er bekendt med, at andre regioner i nogle situationer har håndteret praksisændringer på anden vis, eksempelvis ved at lade lægerne fordele patienterne. Det vurderes at være en uhensigtsmæssig fremgangsmåde, som er meget ressourcekrævende for både lægerne og regionen, ligesom det ikke er en garanti for, at borgerne får den læge de selv foretrækker eller at deres præferencer i øvrigt tilgodeses.
Det er overordnet administrationens vurdering, at den lægevalgsproces der anvendes i regionen - med de tilpasninger, der er foretaget de seneste år - tilgodeser langt hovedparten af alle berørte borgere og i lovgivningens forstand stiller borgerne så lige som muligt.
Administrationen vil fremadrettet løbende overveje forbedringer og yderligere tiltag - som eksempelvis mere information til borgerne - men indstiller for nuværende, at udvalget tiltræder administrationens lægevalgsprocedure.
Såfremt drøftelserne i udvalget giver anledning til konkrete ønsker om at justere på fremgangsmåden - måske særligt i relation til de mere komplekse situationer som i Hedensted - kan der være behov for, at administrationen undersøger muligheden, herunder regelgrundlaget og de tekniske løsninger, for at implementere forslaget, nærmere.