Med budget 2019 afsatte regionsrådet 29 mio. kr. til en projektpulje til understøttelse af regionale udviklingsaktiviteter. Udviklingsaktiviteterne skal understøtte de aktiviteter, der er beskrevet i den regionale udviklingsstrategi. Den 27. februar 2019 godkendte regionsrådet en Handleplan 2019 for regional udvikling, der nærmere beskriver udmøntningen af projektpuljen.
For at give regionsrådet mulighed for at følge de aktiviteter, som igangsættes under projektpuljen, fremlægges halvårlige aktivitets- og økonomiopfølgninger. Her følges der op på, hvad forbruget har været, samt hvilke aktiviteter der er igangsat. Ligeledes beskrives, hvilke aktiviteter der er i planlægningsfasen, og hvad forbruget forventes at være fremadrettet.
Opfølgning pr. 15. maj 2019
Der er pr. 15. maj 2019 brugt 1,4 mio. kr. af projektpuljen til regionale udviklingsaktiviteter. Det begrænsede forbrug i årets første måneder hænger sammen med ændringen af erhvervsfremmesystemet og nedlukningen af Vækstforum pr. 1. januar, hvorfor flere af indsatsområderne er nye og har været under opstart. Dertil kommer, at den nye regionale udviklingsstrategi blev foreløbigt godkendt af regionsrådet den 30. januar 2019, og administrationen arbejder på at afklare mulighederne for aktiviteter inden for de enkelte områder.
Derfor er der i denne opfølgning særligt fokus på kommende aktiviteter og forventet forbrug, da vurderingen er, at de afsatte midler - med enkelte undtagelser - vil blive brugt, samt at der er flere initiativer undervejs.
Budgetændringer
På baggrund af opfølgningen og den første periode med opstart af indsatsområderne har administrationen erfaret, at der er behov for budgetændringer, jf. tabellen herunder, således at der sker en ensretning af områderne.
Med budgetrevisionen foreslås en generel opdeling i såkaldte tilskudsmidler og udviklingsmidler indenfor de forskellige indsatsområder.
Tilskudsmidler dækker over tilskud til konkrete indsatser.
Udviklingsmidler er de midler, der afsættes til eksterne analyser, forundersøgelser, konsulentbistand, understøttelse af aktiviteter mm. Ved den oprindelige budgetlægning, var der ikke afsat midler til sådanne formål indenfor alle indsatsområderne, hvilket nu vurderes uhensigtsmæssigt, da der inden for alle områder har vist sig behov for midler til at forberede indsatser og skabe vidensgrundlag for tilskuddene.
Konkret betyder det, at der forslås budgetændringer inden for områderne digitalisering, klima og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet, hvor der omplaceres midler fra tilskudsmidler til udviklingsmidler.
Derudover foreslår administrationen, at budgettet nedskrives for to af områderne: digitalisering og internationale aktiviteter. Grunden hertil er, at det forventede forbrug er mindre end først antaget. I alt foreslås områderne nedskrevet med 2,1 mio. kr. Forslag til udmøntningen fremlægges i et særskilt dagsordenspunkt.
Begrundelsen for ændringerne er uddybet i vedlagte notat. Ligeledes findes i notatet en nærmere gennemgang af de enkelte indsatsområder, herunder forbrug, forventet forbrug og kommende aktiviteter.

Forslag til forenkling af delegerings- og kompetencefordelingsreglerne
Som konsekvens af forslaget til budgetændringer foreslår administrationen, at delegerings- og kompetencefordelingsreglerne for de regionale udviklingsaktiviteter præciseres, så der etableres ensartede regler for indsatsområderne. Det vurderes, at kunne bidrage til en bedre og smidigere opgaveløsning.
I de gældende delegerings- og kompetencefordelingsregler er regionsrådet generelt den besluttende instans ved initiativer over 100.000 kr., og administrationen er bemyndiget til at kunne være besluttende instans ved initiativer under 100.000 kr. Dette foreslås fastholdt, dog således, at den nye fælles betegnelse 'tilskudsmidler' anvendes i stedet for de nuværende forskellige betegnelser som 'aktiviteter', 'demonstrations- og testfinansiering' og 'medfinansiering af større projekter'.
Det skal dertil fremhæves, at administrationen trods sin bemyndigelse ikke kan bevilge tilskudsmidler til det samme projekt fra forskellige indsatsområder uden det er politisk godkendt. Der vil således f.eks. ikke kunne bevilges 90.000 kr. af tilskudsmidlerne under sundhedsinnovation og 50.000 kr. af tilskudsmidlerne under digitalisering til det samme projekt uden politisk godkendelse.
I de gældende delegerings- og kompetencefordelingsregler er administrationen bemyndiget til at kunne være besluttende instans i forhold til:
- analyser, forundersøgelser, konsulentbistand mm. for områderne mobilitet og landdistrikter samt bæredygtighed og grøn omstilling
- analyser samt udvikling og konsolidering af området sundhedsinnovation, samt
- internationale aktiviteter.
Med budgetændringerne samles disse forskellige betegnelser under 'udviklingsmidler' og der foreslås afsat udviklingsmidler under alle områder. Administrationen vurderer derfor, at det giver mening at indarbejde en generel delegering af kompetencen til administrationen, hvad angår udviklingsmidlerne.
De beskrevne justeringer vil føre til følgende nye delegerings- og kompetencefordelingsregler for de såkaldte øvrige regionale udviklingsaktiviteter:

De gældende regler er vedlagt.
Hvis udvalg for regional udvikling tilslutter sig forslag til ændring af delegerings- og kompetencefordelingsreglerne, så vil administrationen forberede et særskilt dagsordenspunkt til forretningsudvalget om en justering af delegerings- og kompetencefordelingsreglerne.