Den 16.-18. oktober 2019 afholdes der generalforsamling i CPMR. Formålet med at deltage i CPMR's generalforsamling er at få indflydelse på og at præge de punkter, der har betydning for regionens daglige virke og regionale, politiske interesser og intentioner. På generalforsamlingens dagsorden er der en række punkter med særlig interesse for Region Midtjylland. Disse gennemgås herunder sammen med administrationens anbefalinger i forhold til de pågældende punkter.
EU's kommende politik for klima og energi
Generaldirektør fra DG Energi, Ditte Juul Jørgensen, vil holde et oplæg om EU's kommende politik for klima og energi. Det skal bemærkes, at administrationen også arbejder på at få dagsordenssat et møde med Ditte Juul Jørgensen i forbindelse med udvalg for regional udviklings studietur til Bruxelles i starten af oktober.
Region Midtjylland er blandt de fremmeste regioner på klima-, energi-, og miljøområdet. I dialogen med generaldirektøren er der direkte mulighed for at høre om ovenstående samt at presse på for at fremme lovgivning og støttemuligheder, der styrker Region Midtjyllands fremtidige muligheder på området.
Europas fremtid og opfordring til EU
Det er vigtigt for Region Midtjylland, at EU udarbejder en ny strategi, der skal afløse den nuværende Europa 2020 strategi, idet den skal sikre, at EU inddrager regionerne i løsningen af de overordnede udfordringer, såsom klimaforandringerne. Da CPMR's udkast til "Manifesto" blev drøftet på bestyrelsesmødet den 13. juni 2019, opfordrede den danske landerepræsentant til, at teksten blev mere ambitiøs på dette område. Denne opfordring vurderes at være blevet efterlevet i det nye udkast til "Manifesto". Administrationen anbefaler, at der på generalforsamlingen arbejdes på, at CPMR's opfordring til EU vedtages, så EU får en ny overordnet og ambitiøs strategi, der skal sikre, at EU ved hjælp af bl.a. regionerne når sine målsætninger.
EU's kommende budget 2021-2027
Region Midtjylland ønsker fortsat at styrke arbejdet på f.eks. klima-, miljø- og energiområdet, og det er derfor vigtigt, at der er afsat midler til området i EU's kommende flerårige budget. EU's Interreg programmer vil ligeledes blive en del af drøftelserne under dette punkt. Interreg programmerne er meget vigtige for Region Midtjylland, idet regionen dels via midler fra programmerne er i stand til at nå regionens målsætninger på f.eks. klima-, energi- og miljøområdet, og dels er regionen vært for Interreg Nordsø Programsekretariatet i Viborg. Administrationen anbefaler derfor, at EU fortsat prioriterer midler til både klima-, energi- og miljøområdet og Interreg-programmerne.
Dagen inden generalforsamlingen afholdes et seminar om cirkulær økonomi. Der arbejdes på, at Region Midtjylland på seminaret får lov til at præsentere nogle af sine erfaringer med cirkulær økonomi.
Baggrund
CPMR er en europæisk interesseorganisation for regioner i kystnære områder i Europa. Organisationens opgave er at sikre de europæiske regioners indflydelse på EU's politikker og programmer ved at arbejde for, at EU fremmer en europæisk lovgivning, der bakker op om regionernes arbejde, samt sikrer, at EU budgetmæssigt prioriterer midler til regionernes kerneområder.
CPMR har ca. 160 medlemsregioner, der dækker omkring 220 millioner indbyggere. Claus Kjeldsen er udpeget som dansk landerepræsentant (på vegne af de danske medlemsregioner - Region Nordjylland, Region Syddanmark, Bornholms Regionskommune og Region Midtjylland) og deltager derfor i CPMR's årlige generalforsamling og tre årlige bestyrelsesmøder.
Via medlemskabet af CPMR modtager Region Midtjylland oplysninger om kommende EU-lovgivning og nye EU-politiske tiltag på et så tidligt tidspunkt, at der er mulighed for at kommentere og eventuelt komme med ændringsforslag, der er hensigtsmæssige for regionen. Medlemskabet af CPMR giver også mulighed for at være i direkte dialog med EU-beslutningstagere og via CPMR's interessevaretagelse at påvirke Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentets arbejde og beslutninger. Medlemskabet giver desuden Region Midtjylland mulighed for på kerneområderne at mødes med europæiske regioner og dermed hente viden og erfaringer hos de bedste (f.eks. Coast2Coast CC).