I forbindelse med en drøftelse i udvalget for regional udvikling af udmøntning af projektmidler under regional udvikling i december 2019 blev der præsenteret et ønske om at arbejde med ladestandere ved regionens bygninger samt solceller på/ved samme. Der er derfor udarbejdet en redegørelse om eksisterende og planlagte initiativer i relation til ladestandere og solceller.
Ladestandere
I Region Midtjylland er der gennem de seneste år etableret et begrænset antal ladestandere. Ladestanderne er opsat efter en lokal vurdering af behov og efterspørgsel. Hospitaler og regionshuse har oplyst, at der på regionens matrikler er opsat i alt 5 ladestandere:
- 1 ved Aarhus Universitetshospital med 2 ladeudtag
- 1 ved Regionshospitalet Horsens med 2 ladeudtag
- 1 ved Regionshospitalet Viborg med 2 ladeudtag
- 1 ved Regionshuset i Viborg med 2 ladeudtag
- 1 ved Regionshuset Aarhus med 2 ladeudtag
Derudover etablerer Aarhus Universitetshospital efter sommerferien 2020 yderligere 2 ladestandere med i alt 4 udtag. Ved regionshusene planlægges der yderligere 1 i Viborg og 1 i Aarhus begge med 2 udtag.
På Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Horsens undersøges det, om der kan etableres ladestandere i de eksisterende P-huse. Da disse er opført/drevet som OPP projekter, skal der indgås aftale med OPP-leverandøren, bl.a. for at sikre strømføring og strømkapacitet. Der er ikke planlagt ladestandere i Gødstrup, men der er lavet forberedelser til det.
Ladestanderen på Regionshospitalet Horsens er finansieret af OPP-leverandøren. Etablering af de øvrige ladestandere er finansieret af enhederne selv.
Ny bekendtgørelse om etablering af ladestandere
Pr. 10. marts 2020 trådte en bekendtgørelse om etablering af ladestandere fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen i kraft.
Bekendtgørelsen fastsætter bestemmelser om etablering af ladestandere til elektriske køretøjer og forberedelse til etablering af ladestandere til elektriske køretøjer i bestående bygninger, ved ombygning og ved nybyg.
Bekendtgørelsen betyder at:
- Bestående bygninger, der ikke er beboelsesbygninger, med mere end 20 parkeringspladser skal have etableret mindst 1 ladestander i tilknytning til parkeringsanlægget senest den 1. januar 2025.
- Større ombygning af bygninger, der ikke er beboelsesbygninger, med mere end 10 parkeringspladser skal etablere mindst 1 ladestander i tilknytning til parkeringsanlægget og forberede mindst hver femte ombyggede parkeringsplads til ladestandere.
- Nybyggeri, der ikke er beboelsesbygninger, med mere end 10 parkeringspladser skal etablere mindst 1 ladestander i tilknytning til parkeringsanlægget og forberede mindst hver femte parkeringsplads til ladestander.
Bekendtgørelsen kan betyde, at der de kommende år skal opsættes et ikke ubetydeligt antal ladestandere på Region Midtjyllands matrikler.
I den forbindelse har der været dialog mellem Danske Regioner og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om tolkningen af bekendtgørelsen, herunder en uenighed om de økonomiske konsekvenser. Region Midtjylland har lavet et estimat over antal ladestandere og de økonomiske konsekvenser, som viser - alt efter tolkningen af bekendtgørelsen - at der på regionens matrikler skal etableres yderligere 100-150 nye ladestandere inden 2025 til en anlægsudgift på mellem kr. 50.000 og 100.000 pr. stk., alt efter placering og el-kapacitet.
Den økonomiske uoverensstemmelse mellem Danske Regioners og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens beregninger har medført, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest har meddelt, at vurderingen af økonomien og finansieringen heraf er overgået til Finansministeriet.
Solceller
Der er i forbindelse med de store Kvalitetsfondsfinansierede projekter og øvrige nybyggerier etableret et stort antal solceller på/ved regionens bygninger. Oftest på bygningernes tage, men også på barmark.
Der er p.t. ikke et samlet overblik over fremtidige muligheder for etablering af solceller, men solcelleprojekter i regionen vil typisk blive gennemført ved renovering eller nybyggeri for at opfylde energirammen for det aktuelle byggeri. Derudover vil mulighederne for produktion af yderligere solcelleenergi blive undersøgt i forbindelse med regionens kommende bæredygtighedsstrategi.
I Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers og Aarhus Universitetshospital er der p.t. ingen aktuelle planer om nye solceller.
I Gødstrup ligger "Energiparken" med solceller i tilknytning til hospitalsbyggepladsen. Den har været i drift siden den 29. november 2017, og de 6340 m2 (768 kW) solceller leverer allerede nu strøm til skurbyen ved byggepladsen. Den vil senere levere strøm til selve hospitalet, og forventes at kunne levere ca. 900.000 kWh om året. I 2019 producerede solcellerne 950.000 kWh.
Nedenstående tabel viser udviklingen i produktionen af el fra solceller på de enkelte enheder i regionen.

(Tallene for udviklingen af el-produktion fra solceller er indhentet i forbindelse med udarbejdelse af Grønt Regnskab for Region Midtjylland)
Produktionen på de enkelte enheder ses at være meget forskellige. Nogle steder er produktionen gået ned fra 2018 til 2019, da der har været færre solskinstimer i 2019 end i 2018. Andre steder er produktionen gået op, da flere solcelleanlæg er sat i drift på enhederne.
