Agroskolen Hammerum ønsker at få lov til at udbyde grundforløb 1 - Fødevarer, jordbrug og oplevelser (GF1) og grundforløb 2 - Landbrugsuddannelsen (GF2) som forlagt udbud (satellit) med placering i Lemvig.
GF1 er et generelt 20 ugers introforløb for elever, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. GF2 varer normalt også 20 uger og er i dette tilfælde målrettet landbrugsuddannelserne. Elever, der ikke kommer direkte fra folkeskolen eller allerede har en praktikplads, kan springe GF1 over og starte direkte på GF2. Udbuddet vil blive placeret på Lemvig Gymnasium, og uddannelsen skal udbydes fra august 2022.
Årsager til Agroskolens ønske om udbud
Der er flere årsager til, at Agroskolen ønsker at udbyde GF1 og GF2 i Lemvig. Agroskolen finder det naturligt, at der skal være et udbud i Lemvig, idet landbruget udgør en stor del af erhvervsstrukturen i og omkring Lemvig. Der er ingen udbud af grundforløb til landmænd i Lemvig i dag. Agroskolen er således den nærmeste landbrugsskole i Lemvigområdet, da der er 80-90 km til Morsø Landbrugsskole (EUC NV) og Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.
Agroskolen er en fusion mellem Kongensgaard Landbrugsskole, Borris Landbrugsskole og Hammerum Landbrugsskole og har tidligere haft udbud i området.
Det forventes, at der kan skabes et godt studiemiljø, idet uddannelsen bliver placeret sammen med allerede eksisterende uddannelser som hhx, stx og 10. klasse. Genetableringen af landbrugsuddannelsen forventes at kunne tiltrække 20 til 30 elever. Der vil være studie- og praktikpladsvejleder og en virksomhedskonsulent til rådighed for eleverne. Endvidere anfører skolen, at de har mange og gode kontakter i forhold til praktikpladser.
Høringssvar fra de omkringliggende uddannelsesinstitutioner
Lemvig Gymnasium
Lemvig Gymnasium gør i sit høringssvar opmærksom på, at det fra sommeren 2021 har overtaget Lemvig Kommunes 10. klasse og forventer, at der kan laves brobygning til udbuddet. Samtidig dimitterer mere end 10 % af gymnasiets elever fra den "grønne linje", hvor eleverne har mulighed for at tage første modul af landmandsuddannelsen sammen med studentereksamen. Gymnasiet har således gode muligheder for at lave brobygning til landbrugsuddannelsen.
Asmildkloster landbrugsskole
Asmildkloster landbrugsskole anfører i sit høringssvar, at det er problematisk at skabe et tilstrækkeligt elevgrundlag uden at flytte elever fra allerede eksisterende udbud. Det anføres, at det allerede på de omkringliggende erhvervsskoler er problematisk at opnå "kritisk masse" af elever. Evaluering af satellitelever viser endvidere, at de ville være påbegyndt en erhvervsuddannelse, selvom satellitten ikke havde været der. Eleverne er derfor blot flyttet fra hovedskolen til satellitten. Der er i høringssvaret en redegørelse, der bl.a. peger på, at små afdelinger mangler faglig sparring for underviserne og socialt og fagligt fællesskab blandt eleverne.
Uddannelsescenter Holstebro
Uddannelsescenter Holstebro påpeger, at GF1-elever eksempelvis indenfor fødevareområdet risikerer at miste muligheden for at bo på skolehjem, hvis de bor i Lemvigområdet. I dag har elever under 18 år, der har mere end fem kvarters offentlig transport fra bopælen til en uddannelse, ret til at bo på skolehjem, hvis uddannelsen er den uddannelse, der ligger nærmest bopælen. Det betyder, at hvis eleven vælger GF1 - Fødevarer, jordbrug og oplevelser, fordi vedkommende f.eks. ønsker at blive bager, vil han skulle påbegynde sin uddannelse i Lemvig med GF1 for derefter at skifte til en ny uddannelseslokation for at kunne påbegynde GF2. Uddannelsescenter Holstebro udtrykker bekymring for faldende elevtal og det faglige niveau. Uddannelsescenter Holstebro har ingen indvendinger mod GF2, bortset fra et spinkelt elevgrundlag.
Lemvig Kommune
Lemvig Kommune tilkendegiver, at den lægger stor vægt på, at der er et bredt udvalg af uddannelser i kommunen og hilser udbuddet velkomment.
Der er ikke modtaget høringsvar fra Morsø Landbrugsskole (EUC NV).
Administrationens bemærkninger
Administrationen anbefaler, at det indstilles til undervisningsministeren, at uddannelsen i første omgang oprettes som en forsøgsordning på tre år, og at der foretages en evaluering af uddannelsen efter de første to år, når søgetallet for det tredje år er kendt. Hvis evalueringen for uddannelsen er tilfredsstillende, og herunder kan vise, at der er opnået en tilstrækkelig elevtilslutning, kan regionsrådet tage stilling til, om udbuddet skal være permanent.
Administrationen forventer, at Agroskolens egen hovedafdeling vil miste elever til udbuddet, idet skolen er den nærmeste landbrugsskole i forhold til det nye udbud i Lemvig. Udbuddet af GF1 må forventes at have en vis positiv indflydelse på ansøgere til fødevarer og oplevelser. Der er i Lemvigområdet ca. 80 til 100 GF1-elever, jf. tabellen. Men antallet i Lemvig er lavt, og det vurderes, at der kan være et uudnyttet potentiale, som Agroskolen kan forløse.
