Temadrøftelsen omhandler orientering om status, proces og videre forløb for elevfordelingen på gymnasieområdet for optageåret 2022-23.
På udvalgsmødet den 27. april 2022 blev regionsrådet orienteret om status for ansøgertal til gymnasierne i Region Midtjylland. Fordelingsudvalgene har behandlet eventuelle ønsker om opregulering af kapaciteten på møder den 20. april 2022.
Program
Kl. 8.30-8.40: Status, proces og videre forløb om elevfordelingen, oplæg ved kontorchef Henrik Lodberg og chefkonsulent Ruth Irene Strøm
Kl. 8.40-9.00: Spørgsmål og dialog
Sluttidspunktet kan ved behov rykkes til kl. 9.15.
Regionsrådets kompetence og ansvar
Regionerne har ansvaret for at koordinere udbuddet af ungdomsuddannelser med henblik på at sikre, at der findes et varieret udbud af uddannelsesmuligheder i hele regionen. Det er i forlængelse heraf regionsrådets opgave at indmelde den samlede optagelseskapacitet for de gymnasiale institutioner til børne- og undervisningsministeren. Optagelseskapaciteten bestemmer, hvor mange elever en uddannelsesinstitution må optage på en førsteårs-årgang.
Det er Børne- og Undervisningsministeriet, der har den endelige kompetence til at fastsætte institutionernes kapacitet, herunder også til at fastlægge eventuelle kapacitetslofter. Hvis regionsrådet vurderer, at kapaciteten er for stor, kan det indstille til børne- og undervisningsministeren at lægge et loft over kapaciteten.
Regionsrådet indstillede i december 2021 kapaciteten for det almene gymnasium (STX) og HF til børne- og undervisningsministeren. Den indstillede kapacitet svarede til skolernes indmeldte kapacitet. Der var således ingen skoler, der fik pålagt kapacitetslofter.
Der er hvert år ca. 7.500 unge, der søger om optagelse på STX eller HF i Region Midtjylland. Langt de fleste kommer ind på deres 1. prioritet, men nogle institutioner, især i de større byer, får flere ansøgere, end de har kapacitet til. Omvendt er nogle af de mindre gymnasier uden for de større byer udfordrede af de faldende ungdomsårgange, og de risikerer at modtage for få ansøgninger til at sikre et varieret og bæredygtigt udbud.
Fordelingsudvalgenes kompetence
Regionsrådet har ikke yderligere beføjelser i forhold til at fastsætte eller regulere kapaciteten, når ansøgertallene er kendte. Denne kompetence ligger hos fordelingsudvalgene. Fordelingsudvalgene består af lederne fra de almene gymnasier og HF-uddannelserne samt to repræsentanter fra regionsrådet. Fordelingsudvalgene har blandt andet til opgave at fordele ansøgere til STX og HF på de skoler, der får flere 1. prioritetsansøgere, end der er plads til. Der er fire fordelingsudvalg i Region Midtjylland.
En institution har mulighed for at opregulere sin optagelseskapacitet, hvis fordelingsudvalget har anmodet den herom, med henblik på at tilvejebringe tilstrækkelig optagelseskapacitet. Det har i år været aktuelt i fordelingsudvalg Vest og Øst, hvor flere gymnasier var overansøgte. Det gælder de centrale Aarhusgymnasier, Herning Gymnasium, Silkeborg Gymnasium og Randers Statsskole, der alle har fået flere ansøgere, end de har kapacitet til. Der skal ske en fordeling af ansøgere fra disse gymnasier, såfremt optagelseskapaciteten ikke hæves. Fordelingsudvalgene behandlede ønsker om opregulering af kapaciteten på møder den 20. april 2022. Beslutning om opregulering af optagelseskapacitet afgøres ved simpel flertalsafgørelse i fordelingsudvalget. I fordelingsudvalg Øst fik Silkeborg Gymnasium hævet sin kapacitet fra 502 elever til 531 elever, hvorved der skal fordeles 2 elever. De øvrige gymnasier i fordelingsudvalg Øst fastholdt deres kapacitet. Det betyder, at der skal fordeles ca. 200 elever.
I fordelingsudvalg Vest havde Herning Gymnasium anmodet om at få hævet sin kapacitet fra 336 elever til 364 elever, hvorved der skulle fordeles ca. 40 elever. Forslaget var til afstemning i fordelingsudvalget, og der var flertal i udvalget for, at kapaciteten skulle fastholdes på de 336 elever. Herved skal der fordeles 68 elever fra Herning Gymnasium. Det er fordelingsudvalget, der har kompetencen til at fordele elever fra de overansøgte gymnasier. Fordelingen sker med udgangspunkt i optagelsesbekendtgørelsen, hvorefter eleverne skal fordeles efter afstand, konkret vejafstand fra elevens bopæl til skolen, således at de elever, der har kortest afstand, bliver optaget. De elever, der ikke bliver optaget, fordeles herefter i henhold til deres prioriteter.